Babs' Woordsalon

Babs' Woordsalon

Schaamte

Upstairs

Price € 13,50

CJP

Price € 11

Please note: this event has already taken place

Babs' Woordsalon

Schaamte

Met: Babs Gons / Anja Meulenbelt / Mirte Hartland / Mandela Wee Wee / Jasper Albinus / Pink Oculus / Maarten van der Graaff / Romano Haynes

Schaamte. Dat gevoel dat je in het luchtledige wilt verdwijnen, weg wilt kruipen of door de grond wilt zakken. Het lijkt wel alsof we ons voor alles kunnen schamen, zelfs voor de allerkleinste dingen. We schamen ons om hulp te vragen, voor ons niet perfecte lichaam, voor ons eigen gedrag, voor een domme opmerking van onze geliefde, voor onze armoede, onze rommelige kamers, mentale ziektes etc. Waar we ons voor schamen en de manier waarop we dat doen verschilt per cultuur. Maar wie bepaalt eigenlijk waar we ons voor moeten schamen en hoe maak je je vrij van de beperkingen die schaamte met zich meebrengt?

In Babs' WOORDSALON komen performers uit verschillende nesten samen: spoken word artiesten, schrijvers, rappers, songwriters, poëten, activisten en andere woordkunstenaars. In deze editie omarmen we de schaamte, die niet alleen maar pijnlijk is, maar ook ontzettend grappig kan zijn – al is dat meestal pas achteraf.

Anja Meulenbelt
‘Anja Meulenbelt schaamt zich nergens voor!’ (NRC, 1991). In 1976 schudde auteur en activist Anja Meulenbelt de literaire wereld op met haar debuut en bestseller De Schaamte Voorbij, een gedurfde persoonlijke geschiedenis die uitgroeide tot een feministische klassieker. Met zo’n veertig boektitels heeft ze inmiddels een indrukwekkend oeuvre op haar naam staan. Ze is activist en was lijstduwer van Artikel1 (nu BIJ1).

Pink Oculus
Pink Oculus is het ‘no nonsense’ alter ego van Amsterdamse actrice, producer en zangeres Esperanza Denswil. Pink Oculus is een innoverende artiest die moeiteloos Hip Hop, Soul, Jazz, Electro en Pop in elkaar over laat lopen.

Maarten van der Graaff
Ik heb mij altijd geschaamd
voor mijn voorspelbare leven.
Dat is niet belangrijk.
Maar ook het onbelangrijke
is een tuin.
Ik werk in de tuin.
Niet echt natuurlijk,
want ik woon in de stad.
(Fragment uit ‘Dood Werk’ 2015)
Met amper dertig jaar is Maarten van der Graaff al een bekroond dichter. Hij won voor zijn eerste bundel ‘Vluchtautogedichten’ (2013) de C. Buddingh’ - prijs en voor de opvolger ‘Dood werk’ (2015) de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2017 verscheen zijn debuutroman ‘Wormen en engelen’.

Jasper Albinus
‘Schaamte heb ik altijd wel in een of andere vorm gekend.’ Jasper Albinus is een jonge woordkunstenaar, theatrale performer en soms fragiele dichter. In zijn werk doorbreekt hij stiltes. Soms luistert er een voorouder mee. Hij is uitgesproken en tegelijkertijd zoekt hij naar de kwetsbare momenten op het podium. Hij is als aanstormend talent betrokken bij Poetry Circle Nowhere en schrijfplatform Slow Writing Lab.

Mandela Wee Wee
Mandela Wee Wee is een veelzijdig acteur die de laatste jaren zowel in het theater als op tv grote indruk maakte. Je zou hem kunnen kennen van ‘A Raisin in the Sun’ of de tv-serie Penoza. Bovendien steekt hij zijn missie om als acteur bij te willen dragen aan publieke beeldvorming niet onder stoelen of banken. ‘Er zijn nauwelijks gekleurde regisseurs, er zijn nauwelijks gekleurde mensen in de filmfondsen en de acteurs moeten genoegen nemen met bijrollen. Terwijl er talent genoeg is.’

Romano Haynes
‘In mijn voorstelling ga ik nogal schaamteloos met bepaalde aspecten van de vaders in onze levens om’. Als een kind van twee culturen, Kaapverdisch en Surinaams, vertelt acteur Romano Haynes in zijn voorstelling ‘The Seed of Life’ een persoonlijk en universeel verhaal over afkomst en ouders. Ga met Romano mee op reis langs de herinneringen uit zijn verleden, via proza en spoken word.

Mirte Hartland
‘Wat zou het mooi zijn als we ons nooit meer ergens voor hoeven te schamen. Niet voor een blunder of blut zijn. Niet voor een onbevangen giechel of een valse noot. En tegelijkertijd wordt het tijd dat sommige mensen zich beginnen te schamen. Voor ongebreideld racisme rondom Sinterklaas of het ventileren van ongeïnformeerde meningen.’
Mirte Hartland is singer-songdichter en huismuzikant van Babs’ Woordsalon. Door te jongleren met gezongen en gesproken woord, gitaar en zang onderzoekt ze waar melodie en verhaal elkaar versterken.

Babs Gons
’Vroeger schaamde ik me voor veel. Maar na het krijgen een kind lijkt wel of schaamte met de moederkoek mijn lichaam is uitgefloept. Ik schaam me niet echt meer voor dingen. Wel plaatsvervangend, ik schaam me als mensen met wie ik ben onbeleefd zijn tegen andere mensen’. Babs Gons is schrijfster, performer en theatermaakster en gastvrouw in haar eigen Babs’ Woordsalon.

Babs Gons
Anja Meulenbelt
Jasper Albinus
Mirte Hartland
Maarten van der Graaff, foto door: Bianca Sistermans
Mandela Wee Wee
Pink Oculus