Liberation Day + Live: Laibach

Liberation Day + Live: Laibach

IDFA Melkweg

Rabo Hall
Normaal: € 15

Kaartverkoop via IDFA

Please note: this event has already taken place

Liberation Day + Live: Laibach

IDFA Melkweg

Documentaire over de Sloveense cultband Laibach die in augustus 2015 als eerste westerse band op de Noord-Koreaanse Onafhankelijkheidsdag speelt. In de dagen voorafgaand aan het concert krijgt de band te maken met censuur en cultuurverschillen. Na de film is er een Q&A met regisseur Morten Traavik en een kort live-optreden van Laibach.

De Sloveense cultband Laibach heeft sinds haar oprichting meer dan 35 jaar geleden al veel stof doen opwaaien. Niet alleen de muziek, met onder meer covers van The Beatles en liedjes uit The Sound of Music, maar ook de opvallende beeldtaal waar de band zich van bedient en waarin elementen uit militaire en industriële films en kleding worden gebruikt, roepen zowel bewondering als afkeer op. De band werd zelfs geassocieerd met het nazisme. Ironisch genoeg trok Laibach waarschijnlijk juist vanwege die controverse de aandacht van de Noord-Koreaanse autoriteiten, wat leidde tot een uitnodiging om te spelen bij de festiviteiten rond Onafhankelijkheidsdag in de hoofdstad Pyongyang. De film volgt de bandleden, hun entourage en regisseur Morten Traavik (tevens coregisseur van de film) vanaf de dag van aankomst tot aan het concert, afgewisseld met oudere videoclips en nieuwsitems. De voorbereidingen verlopen moeizaam door gebrekkige technische voorzieningen, schier onoverbrugbare culturele verschillen en de voortdurende bemoeienis van de censors. Ondertussen lopen de internationale spanningen op als propagandaluidsprekers worden opgesteld aan de grens met Zuid-Korea.

Laibach is één van die bands die iedere metal-, elektro- of industrialliefhebber tenminste één keer in zijn leven gezien moet hebben. Rammstein had bijvoorbeeld nooit kunnen bestaan zonder de bombastische mix van avant-garde, industrial en klassieke muziek die de Sloveense band al sinds 1980 de wereld in stuurt. Door hun creatief gebruik van totalitaire esthetiek weet de band evenveel haat als fascinatie op te roepen. ​Al sinds het vroege begin is de band door controverse omringd. De band presenteerde zich als een kunstcollectief en flirtte regelmatig met fascistische symbolen. Maar hoewel ze al beschuldigd zijn van zowel extreem rechtse als extreem linkse ideeën, geeft de band aan net zo fascistisch te zijn als dat Hitler een schilder was. Ook baarden ze opzien met duistere covers van rockklassiekers, zoals ‘Sympathy For The Devil’ van The Rolling Stones en een integrale cover van het complete ‘Let It Be’-album van The Beatles.

 • Director
  Morten Traavik/Ugis Olte
  Year
  2016
  Country
  Noorwegen/Letland
  Duration
  100 + 30 + 15 min.
 • Tweet this
Laibach live in North Korea


Melkweg recommends