Pride is a Protest
Juliette F for Unsplash

Pride is a Protest

Women's March presenteert

Max
regulier ticket:

Price € 10

ticket voor live stream

Price € 5

Dit programma wordt volgens de coronarichtlijnen georganiseerd. We volgen hierbij de actuele adviezen en regels van de overheid en het RIVM. Lees hier wat dat betekent voor jouw bezoek: www.melkweg.nl/jouwbezoek N.b. Bij aankoop van het ticket voor de live stream ontvang je een aankoopbevestiging, maar geen ticket. De link naar de live stream zal een uur voor aanvang gemaild worden naar het e-mailadres dat je gebruikt hebt bij de aankoop. Wil je het programma graag bijwonen, maar heb je niet de financiële middelen? Neem dan contact op met info@womensmarchnederland.nl

Please note: this event has already taken place

Pride is a Protest

Women's March presenteert

Women's March presenteert een avond met Tieneke Sumter, Sherry Jae Ebere, Dino Suhonic, Naomi Grant, Anne Krul, Shishani Vranckx en Miss Catharsis onder leiding van Charisa Chotoe

Juni 1969. Zware rellen rond Stonewall Inn in New York. Er wordt gevochten voor LHBTI+ rechten. Dit was het startschot voor de wereldwijde regenboogbeweging. De pride zoals wij die nu kennen, met de kleurrijke Prinsengracht en de bijhorende botenparade en de regenboogvlaggen, hebben wij te danken aan de hen die ons voorgingen bij Stonewall. In het bijzonder aan de twee zwarte transgender vrouwen, Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera, die als allereerste de moed hadden om zich af te zetten tegen de politie. 

Veel mensen vinden dat de Pride te veel een parade is geworden voor de ‘witte homoman’, de groep die al het sterkst geëmancipeerd is. De Pride is te weinig gericht op de rechten van gemarginaliseerde groepen (zoals zwarte mensen, mensen van kleur en trans personen), nét zij die als eerste op de barricades stonden bij Stonewall. Ook de commercialisering van de Pride is een doorn in het oog. Bedrijven en organisaties showen hun gesponsorde praalwagens, maar wat doen ze écht voor de queer gemeenschap? De meeste bezoekers staan er niet bij stil dat Pride diep is geworteld in protest. De jaarlijkse vieringen worden nu geassocieerd met glitterkanonnen en niet meer met traangasbussen, maar Pride is geboren uit een strijd voor fundamentele mensenrechten. 

Hoe is de Pride geëvolueerd? Wat is nu nog het doel van de Pride? Met tafelgasten Tieneke Sumter, Sherry Jae Ebere en Dino Suhonic hebben we het over de oorsprong van de queer beweging, de ontwikkelingen van de Pride door de jaren heen en de toekomst ervan. We knopen in deze talkshow aan bij het originele doel van de eerste Pride uit 1970, dit jaar precies 51 jaar geleden: protest. De kernvraag: Hoe kan de Pride inclusief worden en zijn feestelijk kant verzoenen met de oorspronkelijke doelen: activisme en protest? 

Tot op vandaag zijn de pioniers degenen die het nu ook nog het zwaarst te verduren hebben. Nog steeds worden niet alle mensen gelijk behandeld. Ook 52 jaar na Stonewall moet er worden gestreden! PRIDE IS A PROTEST!

De talkshow staat onder leiding van presentator Charissa Chotoe. Er zijn live optredens van spoken word artiest Naomi Grant en het vrouwencollectief Miss Catharsis.

  • 20:30 Start programma met opening van Naomi Grant
    20:35 Panelgesprek met Tieneke Sumter, Sherry Jae Ebere, Dino Suhonic en Anne Krul olv Charisa Chotoe
    21:20 Live-performance Shishani & Miss Catharsis
  • Tweet this
Shishani & Miss Catharsis