Taboe-talk: het mannelijk lichaamsideaal

Taboe-talk: het mannelijk lichaamsideaal

Online
Online talkshow:

Price € 3

Ticket 1 geeft fysieke toegang tot de Melkweg EXPO en dus kun je de talk live bijwonen als publiek. Kijk je toch liever vanuit huis? Geen probleem! Ticket 2 geeft toegang tot de online talk, bij aankoop ontvang je de livestream link per mail. 

Please note: this event has already taken place

Taboe-talk: het mannelijk lichaamsideaal

Met fotograaf Mafalda Rakoš, fashion editor Pim Spoor (Esquire), model Albert Jan Buitendijk en kunstenaar GARY onder begeleiding van Arda Kaya (BNN-VARA)Van de herwaardering van vrouwelijke vormen, plus-size modellen in grote modecampagnes, de body positivity-beweging en 2020’s #bodypositivity-hype op Instagram. De weg is nog lang, maar de strijd voor een realistisch en inclusief vrouwelijk schoonheidsideaal wordt gevoerd.

Hoe zit het bij mannen? Ook zij worstelen met het onrealistisch schoonheidsideaal dat hen door de media en mode-industrie voorgehouden wordt. Bovendien ervaren zij vaker moeite met het uiten van emoties, hun identiteit of seksuele geaardheid. Anno 2021 is er vooralsnog weinig veranderd: er is weinig aandacht voor de mentale gezondheid van mannen en een slank, atletisch mannelijk lichaam is nog steeds de standaard. De body positivity-beweging, die afgelopen jaren hoog op de agenda stond voor vrouwen, lijkt aan de heren voorbij te gaan. Bovendien is het mannelijk schoonheidsideaal nog ver van inclusief. Dat eentonige ideaalbeeld, dat leidt tot eetstoornissen en een laag zelfbeeld, wordt krampachtig in stand gehouden door de schoonheids-, mode- en sportindustrie die over de rug van onzekere mannen fortuinen maakt. Waarom wordt het problematische mannelijk ideaalbeeld zo weinig bevraagd? Hoe promoot je een inclusief schoonheidsideaal? En wat is de rol en verantwoordelijkheid van kunstenaars, mediamakers en influencers?

Arda Kaya (BNN-VARA) gaat met fotograaf Mafalda Rakoš in gesprek over de online expo en het creatieproces (ENG). Daarna onderzoekt hij met fashion editor Pim Spoor (Esquire), plus-size model Albert Jan Buitendijk en kunstenaar GARY aka Gerdien van Halteren waarom het mannelijk ideaalbeeld zo weinig bevraagd wordt (NL).

De video wordt om 20:00 uur op deze pagina gepubliceerd. Om 19:40 krijgen kaartkopers een mailtje met de toegangscode. Na 19:40 een kaartje gekocht? De inlogcode staat ook op je ticket.

Overhoopt geen toegang? Stuur dan mailtje naar expo@melkweg.nl

Volg het gesprek online mee voor slechts 3 euro. Na aankoop ontvang je op de dag van de talk de link naar de livestream.
 
Dit event vindt plaats in het kader van de online expo A Story to Tell, or: Regarding Male Eating Disorders. In deze expo brengt Mafalda Rakoš de complexe en vaak verborgen verhalen en ervaringen van mannen met eetstoornissen in beeld. Op die manier wil Rakoš een einde maken aan het taboe dat nog steeds rond eetstoornissen heerst en aan het stereotyperen van de problematiek als vrouwelijk.   

De online talk en expo zijn mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.