Foto: Satellite June

Published on

la loye geselecteerd voor 3Package Deal AFK

De Amsterdamse zangeres la loye (Lieke Heusinkveld) is dit jaar geselecteerd voor de 3Package Deal van het AFK (Amsterdam Fonds voor de Kunst). Jaarlijks wordt dit succesvolle programma van het AFK gelanceerd om toptalent te stimuleren en te faciliteren met betaalbare woon- en werkruimte, budget en een netwerk. De popartiesten voor de 3Package Deal worden jaarlijks voorgedragen door een coalitie van Melkweg, Muziekgebouw, en het Conservatorium pop. Melkweg sprak met Lieke over wat dat voor haar als interdisciplinaire artiest betekent.

Hey Lieke! Hoe gaat het met je?
Goed! Ondanks alle gekke ontwikkelingen blijf ik zoals iedere maker of kunstenaar blijf je wel zo veel mogelijk creatief, en probeer je dat zoveel mogelijk in je muziek te verwerken. Het is even doorbijten, maar het gaat gelukkig goed.

Je bent zelf visueel ingesteld en als maker ga je interdisciplinair te werk. Kun je daar iets meer over vertellen?
Ik vind het zelf altijd heel fijn om in een totaalbeeld te denken. Als ik muziek schrijf, zie ik altijd een soort kleine film voor me. Dat vertaalt zich deels naar muziek, maar het spreekt in meer kunstdisciplines. Ik probeer daarom ook dat gevoel van muziek door te trekken naar bijvoorbeeld mode, maar ook artwork en videoclips. Omdat ik vind dat dat de muziek versterkt, en het verhaal ook duidelijker en breder maakt dan alleen de liedjes. Die breedte is ook een soort houvast voor mezelf, omdat je tegenwoordig zoveel mogelijkheden hebt als artiest. Ik vind het fijn om die andere disciplines in een zo vroeg mogelijk stadium erbij te betrekken, zodat je de muziek ook duidelijker kan scheppen, en om op die manier een wisselwerking te hebben tussen verschillende disciplines. Vaak komt het dan allemaal vanzelf. En licht kan bijvoorbeeld ook echt heel veel bijdragen aan een show. 

Raak je door die verschillende kunstprikkels sneller geïnspireerd?
Zeker! Het werkt heel goed om soms even een film te kijken als je muziek wil maken. Ik heb filmmuziek altijd interessant gevonden. Het inspireert me, en zet me aan het denken over muziek. Als je vastloopt, kun je bij wijze van ook op een inspiratiedate gaan naar een museum. Dat werkt heel goed.

Artiesten als The Japanese House, girl in red en Arlo Parks zijn voor jou belangrijk geweest bijhet ontdekken van je seksualiteit. Is dat iets dat je zelf ook hoopt over te dragen met jouw eigen muziek? Om meer open te zijn over seksualiteit en daarover na te denken?
Ja zeker. Het heeft me in mijn tienerjaren wel doen nadenken over mijn seksualiteit en dat kwam later ook tot uiting in mijn muziek. Het is fijn om te zien dat iemand dezelfde dingen heeft meegemaakt. Dat kan zo'n ongelooflijke rust met zich meebrengen, als je iemand zoiets kan meegeven.

Wat doet Amsterdam met jou als persoon en als artiest?
Ik heb lang in Amsterdam gewoond, en het is heel bruisend, gaat altijd maar door. Het idee dat er altijd iets te beleven is, geeft een soort drive. Voor mij werkt de stad heel inspirerend om de wereld te ontdekken. 

Je hebt in je korte carrière meerdere keren in de Melkweg gestaan. Hoe heb je dat ervaren?

De Melkweg heeft zoveel voor mij betekend, en is ook echt een soort bucketlist ding. De eerste shows waren ook nog voordat we überhaupt bestonden, we hebben toen even snel een Facebook-pagina aangemaakt bijvoorbeeld. Wat ik als artiest graag heb willen doen, heeft zich gedurende die optredens heel erg gaandeweg ontwikkeld. Ieder optreden was weer heel anders - van de Upstairs naar bijvoorbeeld de grote Max - maar het blijft altijd een magisch gevoel om in de Melkweg te staan.