Published on

Milkyway Cassettes 03: Hollandse Nieuwe 1 (1983)

Het is 1971 als Frans Goossens, een twintiger uit Amsterdam, een baantje krijgt in de dan piepjonge Melkweg. Eind jaren 70 is hij als muziekprogrammeur verantwoordelijk voor het concertaanbod, waaronder ook festivals voor nieuw talent, zoals Hollandse Nieuwe en Provinciepop. Frans is dan al gegrepen door de niet-westerse muziek, die hij vanaf de jaren 80 een podium geeft in de Melkweg. Op het eigen Milkyway cassettelabel verschijnen vanaf 1982 liveopnames, gemaakt in de Melkweg. Muziekblog Diggin' Demos heeft de reeks Milkyway Cassettes gedigitaliseerd. Ook heeft Diggin' Demos een achtergrondartikel geschreven over Frans Goossens, de drijvende kracht achter deze muziek. Speciaal voor onze website schrijft Frans bij elke cassetteuitgave de liner notes.

Hollandse Nieuwe 1 / Milkyway Cassettes 03 (1983)

r-13164835-1549534124-4943.jpeg.jpg

De jaren tachtig waren aan zet gekomen en dat was maar goed ook! Na de frivole ontdekkingsreizen in de jaren zeventig met het Spring Festival, de eerste Vrouwenfestivals en het Festival of Fools was het Tijdperk van de Verbeelding ten einde gekomen. De naïeve idealen van Flower Power en hippies maakten plaats voor de politiek bewuste kabouters. De ongedwongen en losbandige pret van funk, soul en disco werd vervangen door de ernst van punkers en krakers. No Future en doemdenken kwamen in de mode. En dat was wel even andere koek! 

De doe-het-zelf tijd was aangebroken. Niks virtuoze gitaarpartijen, conceptalbums of ellenlange drumsolo’s, maar snelle heftige songs, opstandige taal en modieuze synthesizers en elektronica gingen de dienst uitmaken. Iedereen kon muziek maken was het devies - en iedereen wilde uiteraard op het podium van de Melkweg staan.

r-13164835-1549534124-6562.jpeg.jpg

De cassettedemo’s stroomden in grote hoeveelheden bij mij binnen. Net als de opgewonden telefoontjes. Of wij het ook zo geweldig vonden en waarom dan wel niet en wanneer ze eindelijk konden komen spelen. En of wij het bandje maar wilden terugsturen, wat wij nooit deden. De bands die het aanhoren waard waren konden een optreden krijgen op een van de maandelijkse Groepenavonden, waar drie nieuwkomers zich presenteerden. Met na afloop een fatsoenlijke 4-sporen liveopname om mee naar huis te nemen.

Op deze eerste Hollandse Nieuwe productie staan de hoogtepunten uit de sets van elf groepen van eigen bodem bijeengesprokkeld. Nog altijd spat het enthousiasme van de opnames af. Uiteraard allemaal eigen nummers, vaak naar model van Amerikaanse en Engelse voorbeelden. De inspiratie moet toch ergens vandaan komen, nietwaar? 

r-13164835-1549534125-8437.jpeg.jpg

Zoals bij de eigenzinnige Amsterdamse Kunstacademieband Blue Murder met Velvet Underground referenties, het Nijmeegse Buster Smiles met een Neil Young-sound of de Bowie-pastiche van Jim Rensson & The Crew. Maar er is ook frisse ska in Specials-stijl van Zzipp of extatische zang à la The Cure bij de Haagse Spotlight Kids. 

Een categorie apart is de Nederlandstalige groep De Steile Wand. Deze voorloper van De Raggende Manne wist het nummer ‘Kantoorklerk’ live op te vrolijken met een hilarisch toneelstukje inclusief aktentassen en designbrillen. 

Zin in een tijdreisje? Doe dan je ogen dicht, je oren open en het volume harder. Je staat in de Oude Zaal van de Melkweg. Het is voorjaar 1983. Het zaallicht dooft. De eerste band struikelt het podium op. Je zult verrast worden!

r-13164835-1549534125-5768.jpeg-2.jpg

Tracklist:

 • Spotlight Kids - We Go
 • Zzip - I'll Be A Star
 • Buster Smiles - Wat dit soort glimlach kan doen
 • Never Noooh No - Divine Comedy
 • Primitieve kunst (2) - In The Eye
 • Vuile regels - gratis
 • Te schoon - Eleanore
 • I Spy (3) - Wilde kat
 • Blue Murder - Vanavond
 • Jim Rensson & Crew - Let's Go Out
 • De Steile Wand - Kantoorklerk