Published on

Van bluesgitarist tot Red Dead Online-personage: interview met Kingfish

De Amerikaanse Christone "Kingfish" Ingram is misschien pas 22 jaar, maar mag al een indrukwekkende lijst van samenwerkingen afvinken. Zo dook de jonge bluesgitarist- en zanger voor zijn debuutalbum de studio in met niemand minder dan Buddy Guy en Keb' Mo, en is hij te horen op het album ''Middle of the Road'' van Eric Gales. Gezegend met een enorm talent en met roots in de Mississippi Delta kun je zeggen dat hij een geboren bluesmuzikant in hart en nieren is. Maar wist je dat Kingfish sinds kort óók te zien is als character in de game Red Dead Online: Blood Money van Rockstar Games? Adrianos Kyrmos vroeg de jonge gitarist er alles over!

Allereerst, gefeliciteerd met de release van je nieuwe album "662" en de positieve recensies. Je laatste album kwam uit in 2019, dus je hebt deze waarschijnlijk geschreven tijdens COVID? Kun je iets meer vertellen erover?

"Dankjewel man, dat waardeer ik. En klopt, we hadden dus wel even de tijd. De producer van het vorige album werkte eerder met Buddy Guy, en hij zei: laten we wat virtuele schrijfsessies doen. Van mei tot september hebben we samen in Zoom-sessies gezeten, en het is uiteindelijk gelukt. Het album is in een week opgenomen vervolgens."

Op 29 januari sta je in de Melkweg in Amsterdam. Je laatste show in Nederland was in 2016 toen je pas 16 jaar oud was tijdens Moulin Blues Festival. Hoe was die ervaring voor jou?

"Klopt, het is een hele tijd geleden, ik was 17. Het was een geweldige ervaring. Ik was toen al wel eerder uit de USA geweest, maar dit was echt voor het eerst een heel nieuw land ontdekken met nieuwe mensen." Lacht: "Het was vooral ook veel kouder!".

Je komt uit de Mississippi Delta, de plek waar een hoop grote Blues-legendes vandaan komen. Voel je daardoor druk op je schouders om hen trots te maken en in hun voetsporen te treden, of wil je juist je eigen stempel drukken op 't genre en je eigen kant op gaan?

"Ik zeg altijd: 50/50, want aan de ene kant wil je de voorvaders respecteren, maar je wil ook iets nieuws toevoegen dat mensen nog niet eerder gezien hebben."

Wat kunnen mensen verwachten van je show in Amsterdam? Misschien een paar akoestische nummers zoals "Letter From Bluewater Man"?

"Zeker! We doen wat hardere songs, maar gaan het zeker ook downstrippen naar een akoestische set."

Laten we het over Red Dead Online hebben: kun je ons iets vertellen over deze samenwerking?

"Ik was altijd al een enthousiaste speler van Rockstar Games, en al jaren fan. Dus toen ik deze kans kreeg, was ik enorm blij om er in te duiken."

Ik las dat je in de toekomst nog meer stijlen in je muziek wil mengen, zoals blues met hiphop. Staan er nog artiesten op je bucket list om mee te werken?

"Man: Kendrick Lamar, The Ghetto Boys, Outkast. Snoop Dogg. Vooral artiesten die echte instrumenten gebruiken."

Heb je interesse in meer cross-over videogames (zoals RDO, red.)?

"Ik zou zeker graag meer voice-overwerk willen doen, en betrokken zijn bij blueselementen in andere games. Een heleboel mensen denken dat blues wel echt voor oude mannen is, maar deze games bereiken wel echt een jonger publiek."

Christone begint te vertellen over de legende van Robert Johnson, die zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht in ruil voor zijn muzikaliteit. 

"Toen ik jonger was, geloofde ik dat dus echt, later niet meer. Maar hij heeft wel een stukje mystiek gebracht naar de blues die we kennen. Ik ben zelf uiteindelijk meer achtstemaatakkoorden gaan spelen, en zo is het begonnen."

Thanks voor je tijd en heel veel succes nog met je show in januari!

"Ja jullie bedankt, en laten we hangen man!"