Melkweg Matinee x Arab Film Festival: Looking for Oum Kulthum

Melkweg Matinee x Arab Film Festival: Looking for Oum Kulthum

Arab Film Festival On Tour

Cinema

Prijs € 9,65

Geldig voor Cineville

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Melkweg Matinee x Arab Film Festival: Looking for Oum Kulthum

Arab Film Festival On Tour

Het verhaal van de belangrijkste vrouwelijke artiest van de 20e eeuw in de Arabische wereld, Oum Kulthum, versus het persoonlijke levensverhaal van de Iraanse filmmaker Shirin Neshat. Een ongemakkelijk drama dat leidt tot gespreksstof over de positie van de vrouwelijke kunstenaar in het Midden-Oosten. Met intro door Arab Film Festival!

De film onderzoekt de strijd, opofferingen en de prijs van het succes van de legendarische zangeres in een door mannen gedomineerde samenleving. Het verhaal, dat zich afspeelt in Egypte maar wegens artistieke vrijheid is gefilmd in Marokko, geeft de persoonlijke levensloop van zowel het Egyptische icoon Oum Kulthum als de Iraanse filmmaker Shirin Neshat weer. Twee ‘powervrouwen’ die hun passie en carrière najagen, met alle gevolgen van dien. 

Fotograaf, film- en videokunstenares Shirin Neshat concentreert zich in haar werk op de meerduidigheid van grenzen in de Islam, grenzen tussen man en vrouw, tussen heilig en profaan, tussen werkelijkheid en magie. Neshat werd in 1957 in Iran geboren en woont en werkt tegenwoordig in New York. De wijze waarop zij haar thematiek vormgeeft, verbeeldt een spanningsveld tussen haar oorspronkelijke achtergrond en de westerse cultuur.
 

 • Regisseur
  Shirin Neshat, Shoja Azari
  Jaar
  2017
  Land
  Germany, Austria, Italy, Morocco
  Duur
  90
  Gesproken taal
  English, Persian, Arabic
 • Tweet this

Melkweg tipt