• Expositie

Artist talk: Anouk Kruithof - Universal Tongue

Expo

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Gratis voor We Are Public

19:00 Inloop met drankjes in MILK 19:30 Start artist talk 20:00 Q&A 20:15 Einde programma

In het kader van Anouk Kruithofs huidige solotentoonstelling ‘Universal Tongue’ bij Melkweg Expo, houdt zij op dinsdagavond 13 december temidden van haar achtdelige video-installatie een speciale artist talk, waarin zij dieper in zal gaan op haar artistieke praktijk, en de achtergrond, werkprocessen en materie van dit specifieke project.

De opzwepende video-installatie ‘Universal Tongue’ voor het eerst in afgeronde vorm in Amsterdam te zien, t/m 8 januari 2023. Anouk Kruithof is gefascineerd door dans als een vorm van zelfexpressie en empowerment. Dit bracht haar ertoe om dansstijlen van over de hele wereld te onderzoeken. Samen met een team van 52 mensen van over de hele wereld verzamelde Kruithof 8800 video's; 250 uur aan videomateriaal, 1000 dansstijlen, uit alle 196 landen van de wereld.

‘Universal Tongue’ viert onze diverse historische achtergronden, culturele verschillen en unieke individualiteit. Vier, dans, en bewonder je met ons mee? 


Over Anouk Kruithof
Anouk Kruithof (1981, Dordrecht, Nederland) is beeldend kunstenaar met een transdisciplinaire benadering en sociaal-maatschappelijke focus. Sinds haar afstuderen aan de kunstacademie in 2003 heeft zij solotentoonstellingen gehad in Foam Amsterdam, Centro de la Imagen Mexico City en Stedelijk Museum Amsterdam en deed ze mee aan de groepstentoonstelling ‘Ocean of Images: New Photography’ 2015 in MoMA New York. Haar werk werd opgenomen in de collecties van het MoMA San Francisco, Museum Folkwang in Essen en Museum Voorlinden in Wassenaar. In 2016 was Kruithof de publiekswinnaar van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs en in 2014 won ze de Charlotte Köhler Prijs. Van het International Center for Photography in New York ontving ze in 2012 de Infinity Award en in 2011 won zij de Hyères Photography Jury Grand Prize. Anouk Kruithof woont en werkt afwisselend in Brussel, België en Boto-Pasi, Suriname.

Over ‘Universal Tongue’
Universal Tongue is oorspronkelijk ontstaan in opdracht voor de 32e editie van het festival Cinekid en in oktober 2018 deels gepresenteerd in Amsterdam. Sindsdien is het project gegroeid in zowel vorm als inhoud; zo is er een publicatie en een website bijgekomen, en is de video-installatie afgereisd naar talloze plekken in binnen- en buitenland. Universal Tongue was eerder te zien in o.a. Museum Tinguely in Basel, Museum Voorlinden in Wassenaar, VIERNULVIER (voorheen Vooruit) in Gent, en bij WHOLE | United Queer Festival, Ferropolis, Gräfenhainichen, Duitsland. 

 

Programma
19:00 Inloop met drankjes in MILK
19:30 Start artist talk
20:00 Q&A
20:15 Einde programma

Jouw bezoek
Toegang tot de tentoonstelling en de artist talk zijn gratis. Meld je wel even aan via deze link.

 

Deze tentoonstelling en artist talk worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.