Between Us

Between Us

Julidans NEXT

Upstairs

Kaartverkoop via julidans.nl en op de voorstellingsdag aan de kassa van ITA tot 10 min voor aanvang.

julidans.nl/nl/voorstellingen/between-us/2610139/

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Between Us

Julidans NEXT

Sarah Huygens Jawla (NL/BE)

Herkenning en ongemak in een rauwe, trance-achtige voorstelling over diversiteit en identiteit.

De jonge Sarah Huygens-Jawla, Vlaamse maker met West-Afrikaanse roots, viel Julidans op. Dat komt omdat haar dansvoorstellingen dicht op de huid zitten, rauw en dramatisch zijn. In haar werk bewandelt ze het dunne koord tussen realiteit en theater. De voorstellingen gaan over thema’s als identiteit en gender. De persoonlijke verhalen van de performers vormen altijd het uitgangspunt, die kunnen leiden tot zowel herkenning als ongemak.

Net als in Women in Love (2018) spelen in Between Us vrouwen de hoofdrol. Maker en performers gaan op zoek naar de essentie van vrouwelijke energie. De toeschouwer wordt meegenomen naar een andere wereld. Een wereld vol intimiteit en nabijheid. Huygens-Jawla werkt hiervoor met performers van binnen als buiten de queer community. 

Ter voorbereiding trainde Huygens-Jawla bij Atsushi Takenouchi, wereldwijde expert in de Japanse Butohdans. Het is zowel een dans- als een transformatietechniek, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor het bewustzijn. De bewegingen die ontstaan in het onderbewuste, worden bij Huygens-Jawla aangevuld met persoonlijke ervaringen van de performers. Zo komen innerlijk en uiterlijk, onderwereld en bovenwereld samen in een intense voorstelling over liefde, vriendschap, jezelf mogen zijn en ontmoeting. 

Huygens-Jawla studeerde in 2015 af aan de Hogeschool voor de Kunsten. Daarna ging ze op zoek naar haar eigen 'maakvorm', waarvoor ze de persoonlijke verhalen en de lichamen van spelers als uitgangspunt neemt. Ze voelt zich uitgedaagd om haar zwarte identiteit mee te nemen in haar werk om verder uit te zoeken hoe haar identiteit, met wortels in zowel Europa als West-Afrika, haar makerschap beïnvloedt. Huygens-Jawla werd geselecteerd voor het Nieuwe Makers-traject van het Bijlmer Parktheater en de Nieuwe Makersregeling van het Fonds voor Podiumkunsten. Binnen dit traject ontwikkelde ze Between Us bij het Bijlmer Parktheater, vaste partner van Julidans.