BIG BANGS in de popmuziek
Elvis Presley

BIG BANGS in de popmuziek

Lecture: Reis naar de wortels van de popmuziek

Cinema

Prijs € 10,80

CJP, Stadspas, 65+

Prijs € 8,50

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

BIG BANGS in de popmuziek

Lecture: Reis naar de wortels van de popmuziek

door Marc Stakenburg

Het zijn de tot slaaf gemaakten in New Orleans die de ritmes uit Afrika combineren met de blaasinstrumenten van de kolonisten. Vandaaruit ontwikkelt zich vrijwel alle Amerikaanse muziek. Tegen alle onderdrukking en racisme in ontstaan gospels, soul, blues, rock ’n’ roll en jazz. Reis naar het Diepe Zuiden, tussen Memphis en New Orleans, waar het allemaal begon.

Met Robert Johnson, Elvis Presley, Fats Domino en The Staple Singers.

Ondersteund door beeld en geluid laat ex-radio presentator Marc Stakenburg (Leidsekade Live) zien en horen hoe de popmuziek is ontstaan en wat de samenhang tussen allerlei muzieksoorten is. Ook schetst hij portretten van cruciale artiesten. Het gaat daarbij altijd om het verhaal van de mensen die de muziek maken en niet om de jaartallen.  De serie lectures 'Big Bangs in de popmuziek' geeft een verrassend inzicht in een ontwikkeling die verder teruggaat dan menigeen vermoedt. In vrijwel alle gevallen zijn de bedenkers African-Americans; van worksongs tot EDM en alles wat daartussen gebeurde.

Marc Stakenburg schreef over deze onderwerpen het boek De Big bang van de popmuziek, hij geeft les aan de Rockacademie in Tilburg en organiseert en begeleidt muziekreizen naar o.a. de Verenigde Staten.

The Staples Singers Come Go With Me SoulTrainT
Elvis Presley