Claiming Space

Claiming Space

Questions Collective

Expo
Gratis

Online video and window expo (Marnixstraat 409)

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Claiming Space

Questions Collective

Kunstcollectief Questions Collective presenteert tot 4 april een video-installatie rond feminisme, gelijkheid en het groepswezen in Melkweg Expo. Onder de lijfspreuk ‘Claiming Space’ moedigen ze vrouwen aan ruimte in te nemen. Met een volledig vrouwelijke crew, van regisseur tot technici, verlaten ze de Randstedelijke bubbel en creëren een poëtisch tableau vivant met vrouwengroepen buiten Amsterdam in de hoofdrol. Bekijk de video hier of hieronder (accepteer de marketing cookies). 

De video werd op 28 februari online en in de expo gelanceerd, en als wildbeamactie op diverse locaties in het land geprojecteerd. De expo is de aanleiding voor de Claiming Space Talks & Workshops, die je hier kan terugkijken.

Als groep sta je sterker, weet Questions Collective. Het kunstcollectief combineert haar verschillende achtergronden in disciplinetartende artistieke uitingen. Met het dagelijkse leven als podium, bouwen ze aan nieuwe realiteiten en bevragen ze de status quo – strevend naar sociale verandering. Als volledig vrouwelijk-identificerend collectief is de feministische strijd deel van hun identiteit en moedigen ze vrouwen aan zich te verenigen. 
 
Het gesprek over feminisme wordt door steeds meer stemmen gevoerd, maar nog lang niet iedereen wordt gehoord. Questions Collective overbrugt de feministische kloof tussen Randstad en de provincie en portretteert de groepsgeest van vrouwencollectieven buiten Amsterdam: een groep buikdansers uit Groningen, een Surinaams koor uit Tilburg, een netwerk van Flevolandse Zakenvrouwen en een meisjesvoetbalelftal uit Rheden. In het nieuwe videowerk van Questions Collective wordt het basisprincipe van het feminisme, gelijkheid, onderzocht door het collectieve in beeld te vangen. Gesterkt door de ander, nemen de vrouwen vastberaden meer ruimte in, tot je niet meer om hen heen kan – een krachtige, gedeelde vuist voor vrouwen, overal in Nederland.

Deze expo vormde de aanleiding voor het online multidisciplinaire event Claiming Space Talks & Workshops op 6 en 7 maart. Sprekers en kunstenaars houden een pleidooi voor de seksueel vrije vrouw en WOMXNHOOD geeft vrouwen in de hiphopindustrie het woord met afsluitend een DJ-set door Bao G In een artistieke kookworkshop wordt het patriarchaat in mootjes gehakt en Questions Collective verzorgt een snelcursus ruimte innemen, ter voorbereiding op de Women’s March. Bekijk het programma hier terug. 

Claiming Space is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.


167b912d-177b-4d90-8895-6aade0a744ae.jpg 06a540c6-dc6e-4365-ac3e-bb61adf29f79.jpg