De Beeldenstorm (1982)

De Beeldenstorm (1982)

50 jaar Melkweg - Keuzefilm

Cinema
voorverkoop:

Prijs € 7,50

Verplaatst

Cineville gratis

Prijs € 0

Gratis voor jaarleden

Geldig voor Cineville

Dit programma kan door de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus op deze datum niet doorgaan. Het is daarom verplaatst naar 24 mei, maar ook op deze datum kan het programma helaas niet doorgaan. Uiterlijk half april ontvangen kaartkopers meer informatie over de verdere afwikkeling hiervan.

Let op: dit evenement is verplaatst

De Beeldenstorm (1982)

50 jaar Melkweg - Keuzefilm

Inleiding: Ard Hesselink

De Melkweg bestaat dit jaar 50 jaar en organiseert gedurende het hele jaar verschillende programma’s om dit te vieren. Ook in het filmprogramma wordt er aandacht aan besteed, met gedurende het jaar 50 bijzondere films waaronder speciale keuzefilms van Melkweg-coryfeeën.

De film 'De Beeldenstorm' is gekozen door oud filmprogrammeur Ard Hesselink. Deze documentaire van Johan van der Keuken uit 1982 is een uniek tijdsbeeld van de Melkweg van begin jaren '80. De film wordt ingeleid door Ard Hesselink zelf aan de hand van bijzondere archiefbeelden. 

Ter ere van het tienjarig bestaan van de Melkweg in 1980 werd regisseur Johan van der Keuken gevraagd een film te maken over dit unieke podium voor muziek, dans, theater en film, en multiculturele ontmoetingsplek voor bezoekers uit de hele wereld. Van der Keuken noemt de Melkweg aan het begin van deze documentaire ‘een plaats waar je kan zitten, dingen kan horen en dingen kan doen.’ Hij wisselt beelden van optredens af met sobere stillevens van een lamp, een tafelhoek of een leeg café. Buiten op straat filmt hij junks en gaat hij op pad met een in Amsterdam neergestreken Brit, die vindt dat meer mensen met kunst bezig zouden moeten zijn. Zelf noemde Van der Keuken deze fragmentarisch gemonteerde film ‘een Melkweg-in-film, een fictieve ruimte waar de wereld doorheen rolt en een aantal levens samenkomt.’

Ard Hesselink (Utrecht, 1951) werkte van januari 1978 tot halverwege 1982 als coördinator van de Melkweg Cinema. Daarna werkte hij twee jaar in New York voor een onafhankelijke filmbeurs, deed hij filmjournalistiek werk en organiseerde filmevenementen (1984-1990), programmeerde één van de eerste satelliet-tv-kanalen van Nederland (1987-1993) en werkte in de latere jaren van zijn loopbaan op het gebied van i.c.t. en creativiteitsontwikkeling in het basisonderwijs. Vanaf 2014 houdt hij zich bezig met fotografie en historische kunstprojecten.

 • Regisseur
  Johan van der Keuken
  Jaar
  1982
  Land
  Nederland
  Duur
  87 minuten
  Gesproken taal
  Nederlands
 • Tweet this
Optreden in de OZ
De rij op de brug
De kassa


Melkweg tipt