Debat: Onderdrukt door de verlosser

Debat: Onderdrukt door de verlosser

Gepresenteerd door De Groene Amsterdammer en Paradox

Cinema

Prijs € 7,60

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Debat: Onderdrukt door de verlosser

Gepresenteerd door De Groene Amsterdammer en Paradox

Over de erfenis van Stalin in het hedendaagse Rusland. Met: Nanci Adler / Nikita Petrov / Jessica Gorter / Sana Valiulina / Hester den Boer / Xandra Schutte

In de periode dat Jozef Stalin aan de macht was (1924-1953), werden miljoenen mensen in goelagkampen gevangengezet, verbannen of geëxecuteerd. Toch wordt Stalin in het Rusland van Poetin neergezet als een groot leider en volgens recente opiniepeilingen is hij uitgegroeid tot de populairste historische figuur onder de Russen. Hoe kan het dat mensen een leider blijven vereren die miljoenen mensen de dood in heeft gejaagd? Waarom wint Stalin juist nu aan populariteit en welke parallellen zijn er met het heden? In dit debat gaan 5 Ruslandkenners met elkaar in gesprek over de erfenis van Stalin in het hedendaagse Rusland.

Het debat, georganiseerd door Paradox in samenwerking met De Groene Amsterdammer, is onderdeel van de randprogrammering rond het project Suppressed by the Saviour door Hester den Boer. Het project bestaat uit een expositie in Melkweg Expo en een reeks online beeldverhalen, geproduceerd door Paradox, en het non-fictie boek Onderdrukt door de verlosser. Een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu, uitgegeven door Atlas Contact.

De voertaal van deze avond is Engels. 

Tijdens het debat Onderdrukt door de verlosser gaan Jessica Gorter (regisseur), Nanci Adler (NIOD), Nikita Petrov (Memorial Moskou), Sana Valiulina (journalist en schrijver) en Hester den Boer (onderzoeksjournalist en fotograaf) met elkaar in gesprek over de erfenis van Stalin in het hedendaagse Rusland. Xandra Schutte (hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer) is gespreksleider.

Jessica Gorter, regisseur van De Rode Ziel: een documentaire waarin gewone Russen openlijk spreken over hun trauma's, geworteld in een gewelddadige geschiedenis. Haar eerdere film '900 dagen' werd bekroond als Beste Nederlandse Documentaire tijdens IDFA 2011.

Prof. dr. Nanci Adler: Directeur Onderzoek bij het NIOD en Hoogleraar Herinnering, Geschiedenis en Recht in Relatie tot Regimewisselingen aan de UvA. Ze is onder andere auteur van Keeping Faith with the Party: Communist Believers Return from the Gulag (2012) en The Gulag Survivor: Beyond the Soviet System (2002)

Nikita Petrov: Een Russische historicus verbonden aan Memorial in Moskou, een mensenrechtenorganisatie die zich toelegt op het onderzoeken van het stalinistische verleden. Petrov is gespecialiseerd in de geheime dienst tijdens de Sovjetunie.

Sana Valiulina: Geboren in Estland en auteur van onder andere het epische Didar en Faroek, dat is gebaseerd op het leven van haar ouders tijdens het terreurbewind van Stalin. De roman werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. De roman Honderd jaar gezelligheid verscheen in 2010, gevolgd door Kinderen van Brezjnev (2014).

Hester den Boer: Auteur van Onderdrukt door de Verlosser. Een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu (Atlas Contact) en fotograaf van het project Suppressed by the Saviour (Paradox). Sinds 2009 maakte ze regelmatig lange journalistieke reizen naar (de buitengebieden van) Rusland en publiceerde hierover o.a. in De Groene Amsterdammer. In 2015 werd ze genomineerd voor de European Press Prize.

De avond wordt gemodereerd door Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. In 2016 won ze De Gouden Ganzenveer vanwege haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.