Destination

Destination

Julidans NEXT

Upstairs

Kaartverkoop via julidans.nl en op de voorstellingsdag aan de kassa van ITA tot 10 min voor aanvang.

julidans.nl/nl/voorstellingen/destination/2610077

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Destination

Julidans NEXT

Yang Zhen (CH)

In de underground scene van Beijing is de 'Destination' een bekende homobar. Het is een populaire ontmoetingsplek voor de queer community, maar moet noodgedwongen in de luwte opereren om te kunnen blijven bestaan. In China wordt er sowieso niet openlijk over seks gepraat, en al helemaal niet over homoseksualiteit. Officieel pretendeert China een neutrale houding. De realiteit is echter dat het homoseksualiteit taboe is, in de geschiedschrijving, kunst, politiek en de samenleving als geheel.

In de wake van de economische globalisering van het land, begint de Chinese jeugd anders tegen gendernormen aan te kijken. Wie anders is, wordt langzaam aan meer geaccepteerd. Tegelijk verandert de Chinese samenleving zo snel, dat sociale normen en politieke repressie voortdurend botsen met het verlangen naar meer openheid. Vandaar dat een bar als ‘Destination’ niet al te openlijk kan opereren. Met deze voorstelling opent Zhen voor ons de deuren van deze en andere homobars overal ter wereld. Destination laat zien hoe geheime en openlijke liefde en seksualiteit naast elkaar bestaan en met elkaar botsen.

Yang Zhen kennen we van het Artist's Lab 2016, het laboratorium van Julidans waarin dansmakers ongestoord ideeën kunnen ontwikkelen. Zhen werkt als freelance choreograaf in Beijng. Tijdens zijn studie choreografie bestudeerde hij niet alleen westers ballet en moderne dans, maar ook de traditionele dans en muziek van verschillende Chinese minderheden. In de door de overheid streng gemonitorde en gecontroleerde Chinese maatschappij, creëert hij werk waarin thema's als de onderdrukking van cultuur, feminisme, nationalisme en de botsing met menselijke verlangens centraal staan.

Zhen maakte internationaal naam met zijn drieluik RevolutionGame. In China zelf ligt zijn werk soms moeilijk. Minorities, het eerste deel van RevolutionGame, mocht in China niet getoond worden. Zhen zette performers die behoorden tot de Chinese minderheden op het toneel en er zat een grappige animatie over Mao in - heiligschennis! In Europa en Noord-Amerika was Minorities wel te zien, net als Zhens daaropvolgende producties.