Don Letts: Rebel Dread (2020)

Don Letts: Rebel Dread (2020)

Online Première - Presented by YardVibes & Reggae Vibrations

Online

Prijs € 7,50

Deze film is te zien via Vimeo On Demand

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Don Letts: Rebel Dread (2020)

Online Première - Presented by YardVibes & Reggae Vibrations

Bonus Short: Shelly Belly Inna Real Life (2020)

Samen met YardVibes en Reggae Vibrations hosten we de exclusieve online première van Rebel Dread, de nieuwe documentaire over filmmaker, DJ en zwartecultuurpionier Don Letts. De film is vanaf 16 april 19:00 uur voor 48 uur te huur op YardVibes, het nieuwe streaming-platform voor onafhankelijke Afrikaanse en Caribische films en is onderdeel van een nieuwe maandelijkse serie om reggaefilms onder de aandacht te brengen. Na de wereldpremière van Rebel Dread tijdens IFFR begin vorig jaar, is het door de coronacrisis pas de tweede keer dat de film in Nederland wordt vertoond.

Rebel Dread is een fascinerende documentaire over Don Letts, de Brits-Jamaicaanse muziek- en filmproducent die een vaak onderbelichte gangmakersrol speelde in de popgeschiedenis. Letts injecteerde zwarte muziek in de vroege punkscene en maakte meer dan driehonderd videoclips. Zijn klanten waren onder andere Public Image Ltd. en Bob Marley, maar ook het olijke kinderbandje Musical Youth met hun reggaehit ‘Pass The Dutchie’. Behalve zijn lange relatie met The Clash is de constante in Letts' bewogen carrière als dj, manager, filmregisseur, muzikant en radiomaker dat hij van de jaren zeventig tot nu altijd aandacht bleef vragen voor raciale kwesties, zoals momenteel ook via zijn radioprogramma voor BBC 6, Culture Clash Radio. Als jongeman schakelde de charismatische en bijdehante Letts al moeiteloos tussen soul, reggae en de virulente gitaarrock van de allereerst punkbands. Geïnspireerd door Jimmy Cliffs film The Harder They Come (1972) begon hij zijn vrienden te filmen met een super8-camera en werd hij al gauw regisseur van muziekvideo’s en later ook documentaires. Zijn film Dancehall Queen (1997) brak alle records in het land van zijn voorouders, Jamaica.

Daarnaast hosten we ook de Nederlandse première van Shelly Belly Inna Real Life, een nieuwe korte film van de Argentijnse artiest en choreograaf Cecilia Bengolea over (en vooral ook met) de dancehall-scenes in Kingston en Bog Walk. Deze bonus short is deze 48 uur inbegrepen bij de huur van Rebel Dread. De film onderzoekt de invloeden van cultuur en natuur binnen de kunstgemeenschap op het Caribische eiland. Het volgt daarbij de taal van dancehall, verteld door middel van muziek en beweging, van de ingewikkelde ritmes van de boslandschappen tot de choreografie en danspasjes van de mensen wiens passie het volgt. Shelly Belly inna Real Life geeft het unieke inkijkje in de levens van Jamaicaanse dansers wiens vitaliteit en invloed een kijk op bewegen en leven heeft gevormd die veel verder reikt dan alleen haar Jamaicaanse oprichters. Met Major Mission, Erika Miyauchi, Kissy McKoy, Craig, Nick, Jay, Shaky en Prince Blackeagle, Shelly Belly, Overload Skankaz Oshane, Overload Skankaz Teroy, Giddy Elite Team, Alii en Lee Twinstarzz, Shanky, Winkyy en Larry Equanoxx.

 • Regisseur
  William E. Badgley
  Jaar
  2020
  Land
  Groot-Brittannië
  Gesproken taal
  Engels
  Taal ondertiteling
  Geen
 • Tweet this
Don Letts in de jaren '70


Melkweg tipt