FOLLOW '19

FOLLOW '19

Robin Alysha Clemens & Sjoerd Houben

Expo
Gratis

Tuesday - Sunday, 11:00 - 23:00 / Entrance via Milk, Marnixstraat 409

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

FOLLOW '19

Robin Alysha Clemens & Sjoerd Houben

In samenwerking met EIZO bundelen Kiekie en Melkweg Expo voor de tweede keer op rij de krachten om jong fotografietalent onder de aandacht te brengen. Dit jaar werden fotografen Sjoerd Houben en Robin Alysha Clemens uit een grote groep van aanmeldingen voor het FOLLOW-traject geselecteerd. Clemens presenteert een fotografisch portret van de hedendaagse Mexicanen en hun geloof. Houben volgde mannen en vrouwen met een passie voor bodybuilding en onderzoekt de genderrollen en stereotypen binnen deze subcultuur.

We zijn open van dinsdag - zondag,  11:00 - 23:00 uur. Met uitzondering van woensdag 27 november, dan openen we pas om 15:00 uur.

Beide fotografen kregen een gloednieuwe EIZO-monitor, persoonlijke begeleiding en een werkbudget met als doel nieuw werk te maken en een expositie in Melkweg Expo te verwezenlijken. 

'Yo soy otro tú, tú eres otro yo’ (I am another you, you are another me) is een fotografisch portret van de hedendaagse Mexicanen en hun geloof. Robin Alysha Clemens heeft meer dan 60 mensen ontmoet, geïnterviewd en gefotografeerd: van curanderos (spirituele genezers), sjamanen, katholieken, boeddhisten, nonnen, brujas (heksen), aanhangers van Santa Muerte (vrouw van de heilige dood), spirituele vroedvrouwen, videntes (zieners), new-agers, kunstenaars tot inheemse stammen zoals de Nahua, Seri en Yaqui. Het project focust op de diversiteit van hedendaagse spiritualiteit in Mexico. Clemens onderzoekt het onzichtbare en onthult daarmee de overeenkomsten tussen verschillende geloofsovertuigingen. 'Yo soy otro tú, tú eres otro yo’ kijkt verder dan de iconen, symbolen en altaren en laat de personen achter het geloof zien. 

In zijn project ‘No Muscle Can Stretch Itself’ volgt Sjoerd Houben (1990) mannen en vrouwen met een passie voor bodybuilding. In het huidige tijdperk waar het lichaam een belangrijke rol speelt, focust Houben zich op mensen die tot in het extreme met het (voor hun) ideale lichaam bezig zijn. Het is een visueel onderzoek naar de onderliggende genderrollen en de vervaging of uitvergroting van de stereotypen binnen deze subcultuur. Waar bodybuilding bij mannen vaak genderverschillen lijkt te benadrukken en spieren als een vorm van macht en mannelijkheid worden gezien, daagt het vrouwelijke bodybuilden de idee van de vrouw als het zwakke geslacht uit. De vrouwelijke bodybuilder belichaamt kracht. Niet alleen het bodybuilden zelf creëert empowerment, maar ook de keuze te gaan bodybuilden en zo weerstand te bieden aan de opgelegde genderrollen.