Opening Follow 2018

Opening Follow 2018

Nick van Tiem & Sabine van Wechem

Expo
Gratis

17:30 - 21:00 / Marnixstraat 409

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Opening Follow 2018

Nick van Tiem & Sabine van Wechem

Afgelopen jaar gingen fotografen Nick van Tiem en Sabine van Wechem het FOLLOW-traject van Melkweg Expo en Kiekie aan. Deze twee jonge talenten creëerden allebei een nieuwe serie beelden. Sabine ging naar de favela’s van Rio de Janeiro en Nick bezocht Puerto Rico, een jaar na de verwoestende orkaan Maria. Ze kwamen terug met prachtige beelden en intrigerende verhalen, klaar om verteld te worden. Vrijdag 5 oktober opent de expo FOLLOW 2018, waarin we deze twee series samenbrengen in Melkweg Expo.

In samenwerking met EIZO, wereldwijde marktleider van high-end monitoren, bundelen Kiekie en Melkweg Expo de krachten om jong fotografietalent onder de aandacht te brengen en hen een plek te geven om hun projecten te presenteren. Fotografen Nick van Tiem en Sabine van Wechem werden als eerste voor FOLLOW 2018 geselecteerd. Ze kregen persoonlijke begeleiding, een gloednieuwe EIZO monitor, uitleg in colourmanagement én een werkbudget met als doel een expositie in Melkweg Expo te verwezenlijken. Beiden gingen ze hun eigen weg, maar vrijdag 5 oktober is het eindelijk zover en brengen we ze opnieuw samen in Melkweg Expo! 

Sabine van Wechem (1983) is een Nederlandse fotograaf en student aan de Fotoacademie in Amsterdam. Met het project ‘Fica Suave’ neemt Sabine je mee naar een van de meest beruchte favela’s in het noorden van Rio de Janeiro; Vila Cruzeiro. De afgelopen drie jaar bracht Sabine veel tijd door in de favela. Ze won het vertrouwen van de inwoners en documenteerde hun dagelijks leven. Een van haar belangrijkste gidsen is Thay, een zeventienjarig meisje dat in de turbulente favela woont. Sabine laat met prachtige lichtheid zien hoe jonge mensen opgroeien in een no-go-area. Ze focust zich niet op de typische contrasten, maar toont zonder vooroordelen de mensen, de samenhorigheid en de gemeenschap waarin ze leven.

Nick van Tiem (1991) is in 2015 afgestudeerd als fotograaf aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Zijn project speelt zich af in het zonnige Puerto Rico. Het eiland werd vorig jaar getroffen door orkaan Maria, waardoor het voor lange tijd zonder basisvoorzieningen zat. Door de trage wederopbouw en plotselinge werkloosheid verlieten veel jongeren het eiland om te gaan werken in de VS. Nick legde contact met de jonge creatievelingen die zijn gebleven om hun land terug op te bouwen. Hij luisterde naar hun verhalen en fotografeerde ze, maar liet hen zelf de omstandigheden bepalen. Op deze manier brengt hij de jongeren in beeld zoals zij zichzelf willen presenteren aan de buitenwereld.