HYBRIDS: Forging New Realities as Counter-Narrative

HYBRIDS: Forging New Realities as Counter-Narrative

Futures x Melkweg Expo Photography Festival

Expo
Gratis

Tuesday - Sunday, 12:00 - 21:00 / Entrance: Marnixstraat 409 / Dit programma wordt volgens de coronarichtlijnen georganiseerd. Je dient daarom een geldig coronatoegangsbewijs te laten zien bij de ingang. We volgen hierbij de actuele adviezen en regels van de overheid en het RIVM. Lees hier wat dat betekent voor jouw bezoek: www.melkweg.nl/jouwbezoek

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

HYBRIDS: Forging New Realities as Counter-Narrative

Futures x Melkweg Expo Photography Festival

Futures en Melkweg Expo presenteren het fotofestival HYBRIDS: Forging New Realities as Counter-Narrative. Na een digitaal evenement in 2020, vindt deze editie zowel off- als online plaats van 10 september tot en met 17 oktober 2021. Het festival combineert tentoonstellingen, lezingen, ontmoetingen, workshops en rondleidingen. 

Jaarlijks brengt Futures werk van meer dan zeventig kunstenaars en de expertise van dertien Europese fotografie-instellingen samen in één festival. Onder het thema HYBRIDS: Forging New Realities as Counter-Narrative onderzoeken Futures en Melkweg Expo hoe counternarratieven en artistiek experiment onze realiteit uitdagen en bevragen. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van het Creative Europe programma van de Europese Unie.

10+1 artiesten verkennen het hoofdthema van het festival in een hybride tentoonstelling, waarbij ze hun werk tonen in Melkweg Expo en in een online omgeving. De projecten zijn geselecteerd via een open oproep voor alle talenten die zich de afgelopen vier jaar bij Futures hebben aangesloten.Curator is Marina Paulenka (mede-oprichter van Organ Vida en voormalig artistiek directeur van Unseen). 

Dit zijn de geselecteerde kunstenaars:

  • Maija Savolainen
  • Hien Hoang
  • Emily Graham
  • Carlos Alba
  • Eva Kreuger
  • Marta Bogdanska
  • Alexey Shlyk
  • Valeria Cherchi
  • Io Sivertsen
  • Lena Dobrowolska & Teo Ormond-Skeaping

Kunstenaar Jean-Vincent Simonet zal een performance geven.

Meer details over het festivalprogramma worden binnenkort bekendgemaakt.

THEMA
Na een onzeker jaar is ook de realiteit van 2021 allesbehalve in evenwicht. Onze denkbeelden worden aan het wankelen gebracht door counternarratieven, die de (achterhaalde) opvattingen die ons voorheen comfort boden doorprikken. In het huidige klimaat van hybride experimenten verschijnt een jonge generatie makers op het toneel. Ze tarten de regels van hun medium, breken uit hun conceptuele keurslijven en creëren nieuwe vertelvormen. Kunnen we een richting in deze chaos bepalen? Welke narratieven en nieuwe vormen van creëren ontstaan en houden stand?

PROGRAMMA
Samen met de 13 instellingen die lid zijn van Futures, stelt curator Marina Paulenka een programma samen met panels en gesprekken met kunstenaars. Verschillende toonaangevende stemmen uit het hedendaagse fotografie- en kunstveld zullen zich uitspreken over het festivalthema. Het programma vindt plaats op 16 en 17 september en zal daarna beschikbaar zijn op de website van Futures. Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

De expo is mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds.
167b912d-177b-4d90-8895-6aade0a744ae.jpg