Miles Davis: Birth of the Cool (2019)

Miles Davis: Birth of the Cool (2019)

Cinema
voorverkoop:

Prijs € 10,50

Cineville gratis

Prijs € 0

deurverkoop

Prijs € 11

Geldig voor Cineville

Voor Cinevillepashouders is het mogelijk een ticket te reserveren via info@melkweg.nl. Je kunt deze op vertoon van je pas vanaf 19:45 tot 21:00 op de dag van de voorstelling afhalen aan de kassa.

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Miles Davis: Birth of the Cool (2019)

Miles Davis (1926-1991) was een jazzcomponist, trompettist en multi-instrumentalist. Hij wordt beschouwd als een van de belang­rijkste en invloedrijkste jazzmuzikanten van de twintigste eeuw en wordt gezien als de belichaming van wat ‘cool’ is. Filmmaker Stanley Nelson maakte een documentaire over het leven van deze legendarische artiest en brengt de kijker dichtbij zijn sound, roem en zijn intrigerende persoonlijkheid. 

Aan de hand van niet eerder vertoonde archiefbeelden en foto’s, uniek studiomateriaal en interviews met onder andere Wayne Shorter, Quincy Jones, Juliette Gréco, Carlos Santana, Marcus Miller en Herbie Hancock laat de film zien wat een vernieu­wer en visionair Miles Davis was. Hij introduceerde nieuwe muziekstromingen en was een bruggenbouwer tussen verschillende generaties. Van bebop tot cool jazz, funk en jazz fusion tot rock ’n roll en zelfs hiphop, muzikale invloeden uit India of Flamenco, alles in het leven van Miles Davis draaide om muziek. Hij wilde grenzen overschrijden en leven op zijn eigen voorwaarden. Het maakte hem een ster en leverde ook dieptepunten op. Davis was moeilijk om mee te leven, vooral voor de mensen die het meest van hem hielden. Keer op keer, in de muziek en in het dagelijkse leven, brak Miles met conventies en als hij het gevoel kreeg dat zijn eigen werk een nieuwe conventie vertegenwoordigde, veranderde hij het weer. Miles’ improvisatietalent, zijn stoutmoedige minachting voor traditie, zijn heldere visie, zijn meedogenloze gedrevenheid en constante honger naar nieuwe ervaringen, inspireerden medemuzikanten die hij ook de ruimte gaf om hun eigen talent en identiteit te ontwikkelen. Een cultureel icoon voor meerdere generaties luisteraars.

Miles Davis: Birth of the Cool ging in première op Sundance 2019 en is een fascinerend portret dat de legende van Davis nóg verder tot leven brengt.

 • Regisseur
  Stanly Nelson
  Jaar
  2019
  Land
  VS
  Duur
  115 minuten
  Gesproken taal
  Engels
  Taal ondertiteling
  Nederlands
 • Tweet this

Melkweg tipt