MILK EXPO 'They Can Cut All The Flowers, But They Cannot Stop Spring'

MILK EXPO 'They Can Cut All The Flowers, But They Cannot Stop Spring'

Iris Haverkamp Begemann

MILK

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

MILK EXPO 'They Can Cut All The Flowers, But They Cannot Stop Spring'

Iris Haverkamp Begemann

Tijdens haar onderzoek voor het project I Went on a Holiday to the Country You Fled From - te zien in Melkweg Expo van 15 juli t/m 21 augustus 2022 - ontdekte de Nederlandse documentaire fotograaf Iris Haverkamp Begemann dat er weinig of geen harde feiten zijn waaruit blijkt dat Mexico onveilig is voor transgender personen. Dit is deels te wijten aan het feit dat maar liefst 98% van de moorden in Mexico onopgelost en ongestraft blijven, en de autoriteiten vaak weinig geneigd zijn om de moorden op transgender personen te onderzoeken. 

De feiten laten zien dat Mexico volgens de wet relatief veilig lijkt voor transgender personen, en queer mensen in het algemeen. Ze introduceerden het homohuwelijk en transgender personen kunnen het administratieve proces voor gendererkenning uitvoeren. Er is echter een kloof tussen de wet en de geleefde realiteit. Cis-heteronormativiteit, machismo en de handhaving van de genderbinaire norm blijven transgender personen pathologiseren.

Sterker nog: Mexico werd zelfs nog gevaarlijker voor transgender personen na de introductie van het homohuwelijk. Veel mensen erkennen het onderscheid tussen genderidentiteit en seksuele geaardheid niet. Transgender en queer mensen zijn het doelwit geweest van mensen die geloven dat het homohuwelijk een belediging is voor de normen en waarden van de christelijke gelovigen. LHBTQI+-fobie blijft wijdverbreid en Mexico is zijn verplichting niet nagekomen om deze mensenrechten te respecteren en te waarborgen. Dit bemoeilijkt hun toegang tot waardige gezondheidszorg, beïnvloedt hun mentale toestand en hun vermogen om deel te nemen aan de samenleving en arbeidsmarkt.

Terwijl Iris op vakantie was naar het land waar Alejandra Ortiz vandaan vluchtte, besloot Iris om af te spreken met transgender personen van verschillende leeftijden die nog steeds in Mexico-Stad wonen, met het doel hen te laten uitweiden over hun visie op veiligheid in Mexico en hun geleefde werkelijkheid, in plaats van slechts naar de (ontbrekende) feiten te kijken. 

Het project is samen met Alexandra Rodriguez gerealiseerd, een transvrouw die freelance adviseur is op het gebied van gender en seksualiteit en ervaring heeft met migranten die in Mexico-Stad wonen. In Mexico-Stad bezocht Iris een opvanghuis voor transgender personen, Casa Hogar Paola Buen Rostro genaamd, opgericht door Casa de las Muñecas Tiresias, om daar transgender personen te ontmoeten. De meeste van hun bewoners zijn transgender personen uit nabijgelegen landen die naar Mexico vluchtten om te ontsnappen aan geweld en vervolging, om vervolgens in dit opvangcentrum terecht te komen. Ze ontmoette ook jonge transgender kinderen, die zich erg gesterkt voelden, maar alleen omdat ze ondersteunende ouders hadden. Iris heeft vooraf interviews gehouden met de deelnemers en hen geportretteerd. Na afloop stuurde Iris foto's terug naar de geportretteerden en vroeg hen hun portret te voorzien van commentaar. We kunnen alleen maar speculeren hoe het ze zal vergaan zodra ze de wereld zullen invliegen.

Deze Melkweg Expo is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Mondriaan Fonds.Melkweg tipt