Melkweg Matinee: Leto (2018)

Melkweg Matinee: Leto (2018)

Music That Matters - Sovjet Special

Cinema
Regulier:

Prijs € 11

Gratis voor Cineville

Prijs € 0

Reserveren door Cinevillepashouders is mogelijk; zie onder 'TICKETS'. Afhalen van gereserveerde tickets kan aan de kassa van 16:00-16:45 uur.

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Melkweg Matinee: Leto (2018)

Music That Matters - Sovjet Special

Na het succes in september bundelen Melkweg Film en het festival Movies that Matter weer de krachten met twee bijzondere zondagmiddagen onder de naam ‘Music that Matters’, dit keer over populaire cultuur in de voormalige Sovjet Unie. Deze eerste matinee kan je kijken naar de nieuwe film ‘Leto’, een punky biopic over de underground muziekscene in Leningrad in de jaren '80, gebaseerd op de beginjaren van popicoon Viktor Tsoj en zijn legendarische band Kino. Met Bowie, Blondie en T. Rex in de cassetterecorder laden ze zich op voor hun optredens, maar de censoren luisteren mee. De film wordt ingeleid door onderzoeksjournalist en fotograaf Hester de Boer, die meerdere reizen naar Rusland maakte.

Leningrad, in de vroege jaren ‘80. Aan de vooravond van de perestrojka worden elpees van Lou Reed, Blondie en David Bowie het land in gesmokkeld, de bruisende underground muziekscene is in volle gang. Hier ontmoet de jonge muzikant Viktor de charismatische zanger Mike en zijn vrouw Natasha. Terwijl er tussen hen een bijzondere driehoeksverhouding ontstaat, willen de gedreven muzikanten met hun optredens de boel flink opschudden om rock ‘n roll in de Sovjet Unie voorgoed te veranderen. Met humor en lef gaan de bands de censuur te lijf, al dan niet in hun fantasie.

Leto toont in weelderig zwart-wit de beginjaren van de band; een zomer vol muziek, vriendschap en liefde waarin rebellie afgewisseld wordt met surrealistische intermezzo’s en wild bekraste beelden. Regisseur Kirill Serebrennikov (The Student) werd vanwege aantijgingen over geldfraude aan het einde van de opnamen onder huisarrest geplaatst. Hij kon thuis nog wel de montage afronden. Leto beleefde vorig jaar in afwezigheid van de regisseur zijn wereldpremière in de hoofdcompetitie van Cannes en was ook te zien op het International Film Festival Rotterdam.

Hester den Boer is onderzoeksjournalist en fotograaf, die meerdere lange journalistieke reizen maakte naar (de buitengebieden van) Rusland en in 2015 het online platform Moeder Rusland startte: kleine verhalen uit een grootmacht, waarop ze deze reportages bundelde. In januari verscheen het boek 'Onderdrukt door de Verlosser', een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu over de verwerking van het stalinistische verleden in Rusland en produceerde ze het fotoverhaal 'Suppressed by the Saviour', wat werd gelanceerd in onze Expo.

Voor in de agenda: de tweede matinee is op zondag 16 juni, met een classic Sovjet sci-fi in een bijzonder jasje!

 • Regisseur
  Kirill Serebrennikov
  Jaar
  2018
  Land
  Frankrijk, Rusland
  Duur
  126 min.
  Gesproken taal
  Russisch
  Taal ondertiteling
  Nederlands
 • Spotify
 • Tweet this
Leto - trailer NL

Melkweg tipt