• Film

One Man and His Shoes (2020)

Black Soil Film Festival

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Prijs:
  • € 11
  • € 0 Cineville gratis
  • Geldig voor Cineville Meer info
  • Gratis voor jaarleden

18:30 zaal open 19:00 start film 20:30 einde film

Black Soil is een filmfestival met verhalen uit de wereldwijde hiphop-community. Met een uniek filmaanbod dat bestaat uit korte en lange films, classics en documentaires presenteert Black Soil cinema die diepgeworteld is in hiphopcultuur. Het thema voor dit jaar is ‘Respect The Architect,’ waarmee het festival een ode brengt aan de grondleggers, pioniers en ontstaansgeschiedenis van hiphop.

Verboden door de NBA, gedragen door supersterren, verkocht voor duizenden en miljoenen beïnvloedend. Jordan is van een paar schoenen uitgegroeid tot een cultureel fenomeen. Sinds de oorspronkelijke release van de Nike Air Jordan 1 is het merk onlosmakelijk verbonden met hiphop en heeft het een ongekende culturele verschuiving teweeggebracht. Niet alleen in sport, maar ook in mode, muziek en de maatschappij. 

One Man and His Shoes brengt al deze elementen samen. Regisseur Yemi Bamiro maakte een verhelderende en boeiende documentaire over de impact die Jordan's schoenen hebben gehad, met niet alleen aandacht voor de effecten op de sport, de cultuur, de mode, maar ook de donkere kanten van het merk Jordan en Nike. Van het aanvankelijke verbod op de schoenen door de NBA tot de iconische Spike Lee commercials, de film gaat door de geschiedenis van het merk met een aantal bekende gezichten en invloedrijke getuigen. Het laat zien hoe een schoen succesvol kon worden, maar ook hoe het kon leiden tot geweld en zelfs moord. De film legt verbindingen en kijkt terug op bijna drie decennia Jordan als merk. 

Met een soundtrack om bij te watertanden, brengt One Man and His Shoes je terug naar de hiphopscene van de gouden jaren '80 en '90. De film bevat bijdragen van betrokkenen en vrienden zoals David Falk (Jordan's vroegere manager), David Stern (NBA commissaris 1984-2014), Sonny Vaccaro (scout), zijn biograaf Roland Lazenby, NBA legende Hakeem Olajuwon en meer.