Online Expo: A Story to Tell, or: Regarding Male Eating Disorders

Online Expo: A Story to Tell, or: Regarding Male Eating Disorders

Mafalda Rakoš

Online
Gratis

Visit the online exhibit all day and all night!

astorytotellmelkwegexpo.cargo.site/

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Online Expo: A Story to Tell, or: Regarding Male Eating Disorders

Mafalda Rakoš

Eén jaar lang volgde fotograaf Mafalda Rakoš elf mannen die worstelden met een eetstoornis. In beeld en tekst brengt ze de complexe en vaak verborgen verhalen en ervaringen van deze groep, die niet past binnen het stereotype plaatje van eetstoornissen, in beeld. A Story to Tell, or: Regarding Male Eating Disorders wil een einde maken aan het taboe dat nog steeds rond eetstoornissen heerst en aan het stereotyperen van de problematiek als vrouwelijk.   

Het stigma van een eetstoornis als ‘vrouwelijke’ ziekte, vergroot de onzichtbaarheid en schaamte van de getroffen mannen. Het maakt het voor hen moeilijker om toegang te krijgen tot ondersteuning en hulp. Naar schatting lijdt vijf procent van de Nederlandse bevolking aan een eetstoornis, waarvan ongeveer vijf procent man is. Deskundigen vrezen dat het aantal niet-gemelde gevallen aanzienlijk hoger ligt en dat eetstoornissen onder jongeren, als gevolg van het toenemende gebruik van sociale media, alleen maar zal toenemen.

De online expo ontdek je hier. 

De eetstoornis is soms onzichtbaar, de hoofdpersonen zijn hersteld of hebben geen ondergewicht (meer). Toch slaagt Rakoš erin hun ervaringen te visualiseren door beeld met woord en tekeningen te combineren. Ze toont dat iedereen, ongeacht je leeftijd of hoe je je identificeert, met een eetstoornis te maken kan krijgen. Melkweg Expo vindt het daarom belangrijk dat het gesprek over zelfacceptatie en body positivity zich niet enkel op vrouwen toespitst.

Mafalda Rakoš bracht in samenwerking met journalist Ruben de Theije in september 2020 het gelijknamige boek A Story to Tell, or: Regarding Male Eating Disorders uit. Het project viel in de prijzen op Unseen Amsterdam, Fotomuseum Winterthur en op het E.I. Festival in Braga, Portugal. Het project werd eerder gepresenteerd in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, de Kulturetage Altona in Hamburg, Benaki Museum in Athene en Fotogalerie Wenen.

Deze online presentatie is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. 

logo-downloads-nl-web-zwart-2.jpg