Opening Marokkaanse Moeders

Opening Marokkaanse Moeders

Expo
Gratis

18:00 tot 21:00 uur, ingang via Melkweg Café (Marnixstraat 409)

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Opening Marokkaanse Moeders

Marjolein Busstra en Rebekka van Hartskamp

Van 24 oktober t/m 30 november exposeren Marjolein Busstra (fotografe en documentairemaker) en Rebekka van Hartskamp (documentairemaker) “Marokkaanse Moeders” in de Melkweg Galerie. De afsluiting van een serie filmvertoningen waarin Marokkaanse moeders gesprekken voeren over het opvoeden van hun kinderen in Nederland.

Onlangs werd Busstra op straat lastiggevallen door een groep Marokkaanse jongens. In een poging zichzelf te verweren, pakte ze in een reflex haar telefoon en maakte een foto. “Ik hoopte dat de kracht van de camera mij uit deze situatie zou redden. Het bleek doeltreffend. De jongen die mij tegemoet kwam, trok zijn capuchon over zijn hoofd en ik ging er snel vandoor”.

De foto is ironisch genoeg het stereotiepe beeld dat maar al te vaak in de media wordt gebruikt als representatie voor een hele groep mensen. Dit terwijl ze met haar projecten juist naar alternatieven zoekt voor de sensatiegerichte media. Ze ging op zoek naar het verhaal achter de capuchon.

In de beeldvorming lijken Marokkaanse jongens altijd op zichzelf te staan. Weinig hoor je over hun familie, of specifieker: hun moeders. Met dit project wordt vanuit het perspectief van deze vrouwen het stigmatiserende beeld van de Marokkaanse jongens bevraagd. De expositie toont enerzijds fotoportretten van de jongens die hun gezichten verbergen om anoniem te blijven, anderzijds zijn er de moeders die op film hun verhaal vertellen en juist uit de schaduw stappen. Omdat het zo lastig was om de moeders voor de camera te krijgen zijn menig dichte deuren en afzeggingen ook in beeld gebracht. Dit geeft aan dat er nog een zeker taboe rust op de besproken thema’s zoals opvoeding, wij en zij, discriminatie en roddel.

Kijk voor een impressie van de interviews op:

Fatima: https://vimeo.com/109677580

Naziha: https://vimeo.com/109677287

Meriem: https://vimeo.com/109677056

Khadija: https://vimeo.com/109676139

Masouda: https://vimeo.com/109676784

De expositie wordt geopend door Historicus Martijn Kleppe, die onderzoek doet naar iconische persfoto's en (nieuws)selectieprocessen van redacteuren van verschillende media.