Opening Suppressed by the Saviour

Opening Suppressed by the Saviour

Hester den Boer

Expo
Gratis

17:30 - 20:30 / Marnixstraat 409

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Opening Suppressed by the Saviour

Hester den Boer

Rusland vandaag: Poetins regime verheerlijkt het idee van een sterke leider en de communistische dictator Stalin is uitgegroeid tot de populairste, historische figuur onder de Russen. Maar tijdens het bewind van Stalin werden miljoenen mensen in goelagkampen gevangengezet, verbannen of geëxecuteerd. Hoe gaan de Russen om met deze zwarte pagina uit de geschiedenis van hun land? 

Hester den Boer reisde zes maanden door Rusland, bezocht voormalige ballingsoorden en sprak met oud-gevangenen, nabestaanden van slachtoffers en met onderzoekers van de Stalin-terreur die nu worden vervolgd. Waarom wint Stalin juist nu aan populariteit en welke parallellen zijn er met het heden?

De opening van de expo is tevens de presentatie van het boek Onderdrukt door de Verlosser. Een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu (Atlas-Contact) en de launch van een reeks online beeldverhalen (geproduceerd door Paradox).

Hester den Boer (1981) is (onderzoeks)journalist en fotograaf. Ze voltooide een bachelor Religiestudies, een bachelor Russische Taal en Cultuur en een Master Holocaust- en Genocidestudies aan de UvA. Sinds 2009 maakte ze regelmatig lange journalistieke reizen naar (de buitengebieden van) Rusland en publiceerde hierover o.a. in De Groene Amsterdammer en NRC. Ze startte het platform Moeder Rusland, kleine verhalen uit een grootmacht en in 2015 werd ze genomineerd voor de prestigieuze European Press Prize.