Poly Styrene: I Am A Cliché (2021)

Poly Styrene: I Am A Cliché (2021)

IN-EDIT International Music Documentary Film Festival 2021

Max
voorverkoop:

Prijs € 11

Cineville gratis

Prijs € 0

Geldig voor Cineville

Gratis voor We Are Public

Dit programma wordt volgens de coronarichtlijnen georganiseerd. We volgen hierbij de actuele adviezen en regels van de overheid en het RIVM. Lees hier wat dat betekent voor jouw bezoek: www.melkweg.nl/jouwbezoek. Cinevillepashouders kunnen een ticket te reserveren via info@melkweg.nl. Je kunt deze op vertoon van je pas vanaf 90 minuten voor aanvang tot 15 minuten voor aanvang op de dag van de voorstelling afhalen aan de kassa.

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Poly Styrene: I Am A Cliché (2021)

IN-EDIT International Music Documentary Film Festival 2021

Online Q&A: Celeste Bell & Zoë Howe / Intro: Leonor Faber-Jonker

IN-EDIT is terug! De derde editie van het muziekdocumentairefestival vindt dit jaar plaats van 16 tot 20 juni op meerdere locaties, waaronder de Melkweg. Ook dit jaar zijn er weer vele mooie nieuwe muziekfilms te zien, zoals 'Poly Styrene: I Am A Cliché' van Celeste Bell en Paul Sng met online Q&A en inleiding van Leonor Faber-Jonker.

Poly Styrene was de eerste leadzangeres van kleur van een succesvolle rockband in het Verenigd Koninkrijk. Ze liet de wereld kennismaken met een nieuw geluid van rebellie en zong met haar onconventionele stem over identiteit, consumentisme, postmodernisme en alles wat ze zag gebeuren in Engeland eind jaren '70, met een zeldzaam vooruitziende blik. Als de leadzangeres van X-Ray Spex was de Engels-Somalische punkzangeres ook een belangrijke inspiratiebron voor de riot grrrl- en Afropunk-bewegingen.

Maar deze non-conformist liet niet alleen een enorme culturele voetafdruk na. Ze werd overleefd door haar dochter, Celeste Bell, die de bewaarder van het nalatenschap en de demonen van haar moeder werd. Poly’s leven werd geteisterd door vrouwenhaat, racisme en mentale gezondheidsproblemen en het blijvende trauma hiervan tekende Celeste’s jeugd en de relatie tussen moeder en dochter.

Met nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal en zeldzame dagboekaantekeningen, verteld door de voor een Oscar genomineerde Ruth Negga, volgt deze documentaire Celeste die de ongeopende artistieke archieven van haar moeder onderzoekt en drie continenten doorkruist om Poly het icoon en Poly de moeder beter te begrijpen.

Leonor Faber-Jonker (1987) is auteur en kunstenaar. Ze heeft veel gepubliceerd over koloniale geschiedenis en kunst & cultuur in de punk- en postpunkjaren. In haar werk gebruikt ze fictie en non-fictie, collage en fotografie om thema's te onderzoeken die verband houden met het geheugen en het leven van (koloniale) objecten. Voor haar recente podcast Radio Pareidolia (voor Radio WORM) nam ze haar verzameling (post)punkplaten als uitgangspunt om de relaties tussen muziek, geheugen en geschiedenis te onderzoeken.

 • Regisseur
  Celeste Bell, Paul Sng
  Jaar
  2021
  Land
  UK
  Duur
  89 minuten
  Gesproken taal
  Engels
  Taal ondertiteling
  Geen
 • Tweet this


Melkweg tipt