Online première: Claiming Space

Online première: Claiming Space

Questions Collective

Expo
Gratis

Online via Zoom

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Online première: Claiming Space

Questions Collective

Introductie, online première en nagesprek

Kunstcollectief Questions Collective presenteert van 28 februari tot 4 april een video-installatie rond feminisme, gelijkheid en het groepswezen in Melkweg Expo. Onder de lijfspreuk ‘Claiming Space’ moedigen ze vrouwen aan ruimte in te nemen. Met een volledig vrouwelijke crew, van regisseur tot technici, verlaten ze de Randstedelijke bubbel en creëren een poëtisch tableau vivant met vrouwengroepen buiten Amsterdam in de hoofdrol.

De video wordt op 28 februari online en in de expo gelanceerd, en als wildbeamactie op diverse locaties in het land geprojecteerd. We bieden 100 online cinemazitjes aan om deze online première zondag 28 februari om 21:00 uur, met nagesprek en Q&A door Kimberly Willems, vanuit huis mee te kijken via zoom:

https://us02web.zoom.us/j/89755874322
Meeting ID: 897 5587 4322

Wie niet meer binnen kan in de zoom, kan de live stream HIER bekijken.

Als groep sta je sterker, weet Questions Collective. Het kunstcollectief combineert haar verschillende achtergronden in disciplinetartende artistieke uitingen. Met het dagelijkse leven als podium, bouwen ze aan nieuwe realiteiten en bevragen ze de status quo – strevend naar sociale verandering. Als volledig vrouwelijk-identificerend collectief is de feministische strijd deel van hun identiteit en moedigen ze vrouwen aan zich te verenigen. 
 
Het gesprek over feminisme wordt door steeds meer stemmen gevoerd, maar nog lang niet iedereen wordt gehoord. Questions Collective overbrugt de feministische kloof tussen Randstad en de provincie en portretteert de groepsgeest van vrouwencollectieven buiten Amsterdam: een groep buikdansers uit Groningen, een Surinaams koor uit Tilburg, een netwerk van Flevolandse Zakenvrouwen en een meisjesvoetbalelftal uit Rheden. In het nieuwe videowerk van Questions Collective wordt het basisprincipe van het feminisme, gelijkheid, onderzocht door het collectieve in beeld te vangen. Gesterkt door de ander, nemen de vrouwen vastberaden meer ruimte in, tot je niet meer om hen heen kan – een krachtige, gedeelde vuist voor vrouwen, overal in Nederland.

Deze expo vormt de aanleiding voor het online multidisciplinaire event Claiming Space Talks & Workshops op 6 en 7 maart. Sprekers en kunstenaars houden een pleidooi voor de seksueel vrije vrouw en WOMXNHOOD geeft vrouwen in de hiphopindustrie het woord met afsluitend een DJ-set door Bao G In een artistieke kookworkshop wordt het patriarchaat in mootjes gehakt en Questions Collective verzorgt een snelcursus ruimte innemen, ter voorbereiding op de Women’s March. 


Claiming Space is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.


167b912d-177b-4d90-8895-6aade0a744ae.jpg 06a540c6-dc6e-4365-ac3e-bb61adf29f79.jpg