PUUR.Trotse Tienermoeders

PUUR.Trotse Tienermoeders

MeRy / Melanie Rijkers

Expo
Vrij toegankelijk.

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

PUUR.Trotse Tienermoeders

MeRy / Melanie Rijkers

Het tienermoederschap is een van de laatste taboes in Nederland. Het wordt tijd voor een andere visie op deze groep jonge ouders. Nooit eerder werden jonge moeders getoond als trotse vrouwen.
Fotograaf Melanie Rijkers / MeRy portretteerde 75 jonge moeders in de leeftijd van 16 tot 23 jaar: naakt met hun kindje en/of zwangere buik. Met dit project hoopt zij de algemene visie op (jong) ouderschap te veranderen. Nederland heeft de oudste ‘voor de eerste keer’ moeders ter wereld. Gemiddeld krijgen we op steeds oudere leeftijd ons eerste kind, terwijl het biologisch gezien al vanaf je 35e bergafwaarts gaat met de gezondheid van de eicel. IVF, ICSI en alle andere dure technieken worden s
teeds vaker toegepast. Maar wanneer een jonge vrouw voor haar 25ste een kind krijgt wordt haar keuze niet begrepen en roept dat meestal negatieve associaties op. Het woord ‘tienermoeder’ is beladen en wordt vaak direct gelijkgesteld met ‘probleemgeval’. In Nederland hoeft immers niemand ongewenst zwanger te blijven. De vrouwen die MeRy heeft gefotografeerd, hebben allemaal heel bewust voor hun kindje gekozen, ook al was het niet gepland.

Vanuit instellingen die de jonge moeders begeleiden komen unaniem positieve reacties. Nadat de moeders op de foto zijn gegaan, zijn ze sterker en zelfbewuster geworden, trots op zichzelf.

De jonge moeders hebben daarnaast ook