Talent Talks #3: Exposing Social Issues

Talent Talks #3: Exposing Social Issues

Melkweg x IDFA x Unseen

Expo
Gratis, met ticket:

Prijs € 0

Uitverkocht

Dit programma is vol, er zijn geen tickets meer verkrijgbaar. Let op: de gesproken taal is Engels. Entree via MILK, Marnixstraat 409.

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Talent Talks #3: Exposing Social Issues

Melkweg x IDFA x Unseen

IN GESPREK MET ELINE BENJAMINSEN, TESSA LOUISE POPE & ADAM BAIS (BENJAMIN FRO)

Talent Talks is een gratis toegankelijke avond waarbij een jonge documentairemaker uit de stal van IDFA, in gesprek gaat met een jonge kunstenaar die exposeert in Melkweg Expo. De twee makers geven door middel van videofragmenten, clips en foto’s een inkijkje in hun creatief proces, hun inspiratiebronnen en drijfveren.

Tijdens deze derde editie van Talent Talks gaat rapper Adam Bais (alias Benjamin Fro) in gesprek met fotograaf Eline Benjaminsen en documentairemaker Tessa Louise Pope. In deze bijzondere editie – in samenwerking met Unseen Foundation – gaan we in op de relatie tussen maatschappijkritiek en kunst.

Kunst maakt impact en impact maken is een kunst. Kunst spreekt de taal van emotie, raakt de harten van mensen en nodigt zo uit tot ander gedrag. Een goede documentaire, een indrukwekkende foto of bijzondere kunstinstallatie, kan de wereld dus veranderen. Maar hoe pak je dat aan? Denk je als maker na over hoe je met dit verhaal zo groot mogelijke maatschappelijke impact zou kunnen maken? Hoe vind je een balans tussen de artistieke onafhankelijkheid en het beïnvloeden van het bewustzijn van de kijker?

Tessa Louise Pope (1988) studeerde in 2016 af aan de Nederlandse Filmacademie als documentaireregisseur met de film ‘The Origin of Trouble', die meteen diverse internationale prijzen won. Ook regisseerde Tessa de tevens prijswinnende webserie ‘Echoes of IS’ i.s.m. Submarine Channel, die in 2018 op IDFA in première ging. De serie is een 12-delige portretreeks van verschillende mensen die op de een of andere manier met de Islamitische Staat in aanraking zijn gekomen. Met de korte jeugddocumentaire ‘Mijn Gelukkige Ingewikkelde Familie’, waarmee Tessa deelnam aan de IDFAcademy en in première ging tijdens IDFA 2017, vertelde zij het verhaal van drie jonge meisjes die opgroeien in bijzondere gezinsconstructies. Haar meest recente film ‘Overtijd' over jonge vrouwen die een abortus hebben gehad, gaat dit najaar in première op het Nederlands Filmfestival. 

Eline Benjaminsen (Noorwegen, 1992) is een videokunstenaar en fotograaf die met haar werk de zichtbaarheid van sociaaleconomische processen onderzoekt. Door zich te concentreren op het strikt fysieke - dat wat kan worden gefotografeerd, biedt haar werk een sociaal-realistische benadering in de omgang met de relatie tussen het materiële en het immateriële. Ze studeerde in 2017 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag met het project 'Where the money is made - Surfaces of algorithmic capital', over de infrastructuur van algoritmische handel. Het project leverde haar o.a. het Steenbergen Stipendium op en een nominatie voor een Zilveren Camera. Haar projecten zijn op verschillende platformen verschenen, waaronder het Nederlandse Fotomuseum (Rotterdam), Stroom Den Haag, Heden Gallery, het Financieel Dagblad (FD), Krakow Photo-month en Migrant Journal.

Adam Bais (1994), alias Benjamin Fro, is een Amsterdamse singer-songrapper die op dansbare beats tekeergaat met geëngageerde teksten. Zijn muzikale invloeden zijn o.a. Kendrick Lamar, Chance the Rapper en Noname maar zijn boodschap komt overeen met die van Bob Marley, Logic en Laurynn Hill. In 2017 presenteert hij zijn eerste solo-album: 'Praten Over Leven' en zet hij zichzelf voor het eerst op de kaart als solo-artiest. Er volgt een bewogen jaar met veel optredens, een song op een Poolse hit-cd, een viral filmpje van het gedicht ‘Minder Geert’, een nummer onder de documentaire ‘I Love My Muslim’ en meer dan 400k streams op Spotify. In 2018 presenteerde Fro in een uitverkocht Paradiso zijn 2e album: Behave. Het album staat bol van catchy hooks en behelst een kritische blik op de Nederlandse ‘normaal doen’ mentaliteit. Dit jaar vertelt Fro in verschillende delen het verhaal van een millennial in de grote stad die worstelt met identiteitscrises, hoge huurprijzen, liefde en de prestatiemaatschappij. Het eerste deel, genaamd ‘Everybody’, kwam uit op 29 maart en het tweede deel ‘In The City’  op 22 juni tijdens een lancering in OZ van de Melkweg.

 • Regisseur
  VA
  Jaar
  2019
  Land
  Nederland / Noorwegen
  Duur
  90
  Gesproken taal
  Engels
  Taal ondertiteling
  Geen
 • Tweet this