The Apollo (2019)

The Apollo (2019)

50 jaar Melkweg - Keuzefilm

Cinema
Gratis Ticket:

Prijs € 0

Uitverkocht

Dit programma is gratis toegankelijk op vertoon van ticket.

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

The Apollo (2019)

50 jaar Melkweg - Keuzefilm

Inleiding: Geert van Itallie

De Melkweg bestaat dit jaar 50 jaar en organiseert gedurende het hele jaar verschillende programma’s om dit te vieren. Ook in het filmprogramma wordt er aandacht aan besteed, met gedurende het jaar 50 bijzondere films waaronder speciale keuzefilms van Melkweg-coryfeeën.

De film 'The Apollo' is gekozen door artistiek directeur Geert van Itallie en gaat over het legendarische theater in het New Yorkse Harlem, een thuis en kraamkamer voor een eindeloze reeks Afro-Amerikaanse grootheden als James Brown, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Prince en Richard Pryor. Een safe haven waar Billie Holiday het aandurfde om ‘Strange Fruit’ te zingen en een plek waar de Afro-Amerikaanse cultuur wordt gevierd. 

Dat wordt duidelijk uit de flitsend gemonteerde, soms nooit eerder vertoonde archiefbeelden – van bijvoorbeeld de eerste optredens van een piepjonge Stevie Wonder en Lauryn Hill – en vele met anekdotes doorspekte interviews met betrokkenen. De tekstrepetities voor een theateradaptatie van Ta-Nehisi Coates’ Between The World and Me, over wat het betekent om zwart te zijn in de Verenigde Staten, vormen de ruggengraat van de film. De geschiedenis van ‘The Apollo’ is onlosmakelijk verbonden met die identiteit; het is de plek van de herdenkingsbijeenkomst voor James Brown, en van het triomfantelijke optreden van Amerika’s eerste zwarte president.

 • Regisseur
  Roger Ross Williams
  Jaar
  2019
  Land
  VS
  Duur
  98 minuten
  Gesproken taal
  Engels
  Taal ondertiteling
  Nederlands
 • Tweet this


Melkweg tipt