Ubuntu, I am because we are

Ubuntu, I am because we are

Melkweg Expo & Unseen present Rebecca Fertinel

Expo
Gratis

Mon - Sun, 11:00 - 23:00 / Fri & Sat, 11:00 - 01:00 / Entrance via Milk, Marnixstraat 409

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Ubuntu, I am because we are

Melkweg Expo & Unseen present Rebecca Fertinel

Het maken van deze fotoreeks gaf mij het gevoel deel uit te maken van een groep. Dat was een waardevol gevoel, dat ik niet kende van mijn eigen leven. Iedereen zoekt zijn plaats in het leven. Daarin schuilt voor mij de schoonheid van Ubuntu.”- Rebecca Fertinel

I Am because We Are. Dat is de vrije vertaling van Ubuntu, een levenshouding waarbij de verbinding van jou als mens met je medemens centraal staat. In augustus 2015 werd fotograaf Rebecca Fertinel uitgenodigd op een Congolese bruiloft in België. Daar maakte ze kennis met de warme Congolese gemeenschap en Ubuntu. 

Gefascineerd door Ubuntu besluit Rebecca in haar karakteristieke zwart-witstijl de belangrijke familiegebeurtenissen te fotograferen, wanneer de tradities het meest aanwezig zijn en de groepsidentiteit het sterkst. Rebecca legt deze momenten vast in snapshots als rake observatie van intieme momenten.

Rebecca’s interesse ligt bij de verhouding tussen het individu en de groepsidentiteit. In deze fotografische documentaire onderzoekt ze het verlangen om in een veranderende omgeving een groepsidentiteit in stand te houden en Ubuntu. Iedereen in een gelijkaardige situatie heeft wel eens ervaren hoe je enerzijds wil bijdragen aan de tradities, maar anderzijds ook je voeling verliest met oude gewoontes en tradities omdat je in een andere tijd en omgeving bent opgegroeid.

Ubuntu, je wordt pas mens door een verbondenheid met alles en iedereen.

Met haar dummy van ‘Ubuntu, I Am because We Are’ won Rebecca in 2018 de Unseen Dummy Award. Vrijdag 3 mei openen we de expo en launchen we het boek, uitgegeven door Lecturis.