Unheard & Betty - They Say I'm Different

Unheard & Betty - They Say I'm Different

IDFA Melkweg

Rabozaal
Normaal: € 10,50

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Unheard & Betty - They Say I'm Different

IDFA Melkweg

Met haar suggestieve teksten ("If I'm in Luck I Might Get Picked Up") en gewaagde outfits was funkzangeres Betty Davis haar tijd ver vooruit. Misschien wel te ver. "Als Betty nu zou zingen, was ze een Madonna; of een Prince," schreef jazztrompettist Miles Davis in zijn autobiografie uit 1989. Davis trouwde met Betty in 1968, waarbij zij zijn achternaam kreeg – die ze behield na hun scheiding in 1969. Betty – They Say I’m Different, vernoemd naar haar tweede album uit 1974, onderzoekt aan de hand van interviews met familieleden, vriendinnen en ex-bandleden vooral de vraag waarom deze 'bold soul sister' zich eind jaren zeventig terugtrok uit de muziekindustrie. 

De voice-over met berustende teksten over haar leven en de richtingen die het nam, is gebaseerd op interviews met Betty Davis en op haar songteksten. Davis heeft verschillende alter ego's, naast Nasty Girl (de titel van haar derde album) ook de meer spirituele Crow. Blij stelt Davis vast dat haar muziek nog steeds leeft. 

Unheard - Erin Kökdil
"It feels like I'm in a bad dream," zingt Teresa Smith, een rouwende moeder die een van haar kinderen heeft verloren door politiegeweld. Haar wanhoop en verdriet vinden hun weg in haar lied dat gaandeweg meer kracht krijgt en Teresa de moed geeft haar stem ook aan de buitenwereld te laten horen. Droefenis en boosheid veranderen in opstand, protest en een roep om actie. Dat alles terwijl ook het gewone leven doorgaat, met kinderen die springen op het bed en de zon die door de luiken naar binnen kiert. En tussen dat alles ook die ene foto van die stoere, lachende jongen die er niet meer is, maar er altijd zal zijn. Documentairemaker Erin Kökdil, in haar werk op zoek naar het evenwicht tussen kunst en sociale betekenis, vat het samen in een luttele zes minuten. Zwart-wit maakt deze impressie universeler. Een film als een lied.

 • Regisseur
  Erin Kökdil / Phil Cox
  Jaar
  2016
  Land
  VS / Engeland
  Duur
  75 min.
 • Tweet this
IDFA 2017 | Trailer | Betty - They Say I'm Different