Unknown Legend

Unknown Legend

Tom van Veen

Expo
Gratis

Window Expo (Marnixstraat 409)

Doorlopend

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Unknown Legend

Tom van Veen

We verwelkomen een oude bekende terug: Arty Party kunstenaar Tom van Veen (1995) exposeert zijn nieuwe werk Unknown Legend in ons exporaam. Van Veen slaat met olieverf een brug tussen popcultuur en de kunstwereld. Populaire kledingitems worden verheven tot iconen, zwevend tegen diep blauwgrijs dat een verre, droomachtige toestand of herinnering suggereert. Als geïsoleerde scènes vertellen de schilderijen over de huidige jeugdcultuur, de waarde die mensen aan objecten toedichten en hedendaagse iconen. De figuren staan op zichzelf maar impliceren ook deel uit te maken van een groter verhaal. Automatisch creëert het brein bij elk beeld een vertelling.

De raamexpo is doorlopend in onze ramen aan de Marnixstraat te bekijken.

Gefascineerd door het theatrale van de Griekse tragedie, verzamelt Van Veen met scherpe blik elementen uit de wereld om zich heen. Hoewel het snapshots lijken, is niets minder waar. Het schilderen met olieverf kost uren. De traagheid van het maakproces contrasteert sterk met de vluchtigheid van de beelden: een bewegend gelaat, blauwe golven en een zwevend vissershoedje.

De nieuwe werken die in Unknown Legend te zien zijn ontstonden vanuit een intuïtieve benadering. Schilderwerk wordt gecombineerd met het videowerk Helef II, een samenwerking met filmmaker Djoewe Walta. In het werk vloeien de lagen van de schilderijen over op twee karakters gehuld in kostuums van Patta & Bonne Suits. Van Veens onderzoek naar de tragedie wordt verder uitgediept en nieuwe hedendaagse iconen krijgen een podium

De expo is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.


167b912d-177b-4d90-8895-6aade0a744ae.jpg