You mean so much to me

You mean so much to me

Fan culture expo

Expo
Gratis

Wo - zo, van 12:00 - 21:00 uur / Marnixstraat 409

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

You mean so much to me

Fan culture expo

`s Ochtends, nog voor Melkweg opent, staan ze voor de deur: fans die ‘s avonds de show van hun favoriete band vanaf de eerste rij willen zien. Met hun slaapzak, snoep en blikjes fris nestelen ze zich uren van tevoren op de stoep om een glimp van hun idool te kunnen opvangen, en zeker te zijn van een plekje vooraan. Zonder fans, geen bands en daarom verdienen fans een plek in de spotlight, vindt Melkweg Expo programmeur Fleurie Kloostra. Dus wijdt Melkweg Expo een tentoonstelling aan hen. Met projecten van Casper Braat, Annemiek Schout en Raymond van Mil. Ook geknutselde fan-objecten, die door bands achtergelaten werden in de Melkweg, krijgen een tweede leven.

Toen Melkweg Expo programmeur Fleurie Kloostra aan de slag ging bij Melkweg raakte ze meteen gefascineerd door fans. Waarom wachten ze ’s ochtends vroeg uren in de regen en kou als je ook brutaal naar voor kan dringen tijdens het concert? Al gauw kwam ze erachter dat het gaat om samenzijn, gelijkgestemden ontmoeten, je passie en fan zijn delen en erkenning krijgen voor hetgeen je voelt. In de rij breng je de dag door met medefans, die net zoals jij leven voor de band en de muziek. Je maakt deel uit van een groep die een hele dag lang liefde en leed deelt voor de gesloten deur van de concertzaal. Fan zijn maakt deel uit van volwassen worden en de rol die een artiest in het leven van een jongvolwassen speelt is groot. Een idool hebben helpt jongeren in de zoektocht naar het ontdekken van zichzelf, hun normen en waarden en wat ze belangrijk vinden. Een artiest geeft jongeren houvast en richting en zorgt ervoor dat ze deel uitmaken van een subcultuur waardoor ze zich niet alleen voelen.

Deze fans nemen allerlei cadeautjes, brieven en fan-objecten mee voor hun idolen. Helaas bereiken deze giften niet altijd de artiesten of zijn deze niet in staat alle cadeaus mee te nemen en blijven geschenken in de Melkweg achter. Er zit zoveel energie en liefde in deze objecten dat Fleurie het zonde vond ze weg te gooien, dus begon ze de fan-objecten te verzamelen. Hopen stroopwafels, rozen, beren, mooie handgeschreven boeken en indrukwekkende creaties passeerden haar bureau en na verloop van tijd groeide het idee om daarmee een expo te creëren. 'You mean so much to me' is enerzijds een ode aan fancultuur; aan de horde fans en hun fantastische creaties die ze voor hun idolen ineen knutselen, hun liefde en hun smart. Tevens is het ook een waarschuwing naar jongeren toe. Na een show ligt de Melkweg soms bezaaid met mobiele nummers, bh’s en intieme gegevens die zomaar voor het rapen liggen. Met deze expo wil Fleurie jongeren aansporen om helemaal fan te zijn maar ook voorzichtig om te springen met wat je deelt.

Foto’s van fraaie creaties die fans achter laten in Melkweg worden aangevuld met projecten van fotograaf Raymond van Mil, kunstenaar Casper Braat en Annemiek Schout. I’ll Never Wash My Hand Again van Annemiek Schout is een ode aan fan fever. Fan zijn was voor haar een fantastische manier om meer te leren over haar identiteit en om te gaan met onbekende emoties. Voor dit project fotografeerde ze verschillende fans en hun gelaatsuitdrukkingen en stelt deze tentoon. Casper Braat onderzoekt de intrigerende wereld van Justin Bieber, de grootste popster van vandaag. Zijn imago als spontane en getalenteerde artiest wordt door meer dan honderd werknemers, die voor het bedrijf ‘Justin Bieber’ werken, zorgvuldig geconstrueerd, gepland en beschermd. Casper vraagt zich af wat er zou gebeuren als Justin Bieber zijn macht en invloed voor politieke doeleinden zou aanwenden en zichzelf tot koning zou kronen. Het resultaat van zijn research presenteert hij in Melkweg Expo. Fotograaf Raymond van Mil toont beelden van fans die hij voor en in de Melkweg fotografeerde voor ‘You mean so much to me’. Gaston Franssen, professor aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker Celebrity Studies, neemt de historische inleiding voor zijn rekening.