Geplaatst op

A New Beginning: over jonge vluchtelingen en hun nieuwe leven in Nederland

Melkweg Expo en Prospektor presenteren de foto-expositie A New Beginning van Cigdem Yuksel eind mei op locatie in Amsterdam. De expo maakt onderdeel uit van het transmediale project Shadow Game over alleenreizende kindvluchtelingen in Europa en is net geopend in Den Haag.

Mo Ghandour kwam op vijftienjarige leeftijd alleen naar Nederland. ‘Mensen vragen voortdurend naar mijn vluchtverhaal. Terwijl dat maar een heel klein deel van mijn leven is. Ik ben veel meer dan vluchteling. Ik heb dromen, ambities. We zijn iemand, dat willen we hiermee laten zien.’

Voor haar project A New Beginning werkt fotograaf Cigdem Yuksel samen met Mo, Abdulaal, Meron, Amin, Shiro, Hammoudi en John: jongeren die na hun vlucht op zoek gaan naar hun identiteit. Ze uiten zich met tatoeages, gedichten, rap of Instagram posts. Ze zien er cool en stoer uit, maar zijn ook kwetsbaar. Samen met Yuksel gingen zij op zoek naar een manier om hun verhaal te vertellen. Wie ben je en wie wil je worden? Het resultaat is een buitententoonstelling met grote, kleurrijke portretten en multimediaverhalen die online te bekijken zijn en vanaf eind mei ook in Amsterdam te zien is. 

Transmediaproject Shadow Game
A New Beginning is onderdeel van het transmediaproject Shadow Game van Eefje Blankevoort en Els van Driel, gemaakt in nauwe samenwerking met journalist en vertaler Zuhoor al Qaisi. Het project bestaat uit een lange documentaire (90 min), een serie korte follow-up docu’s (30 min), een impact campagne, adventure game en een multimedia serie / tentoonstelling in samenwerking met Cigdem Yuksel. 
www.shadowgame.eu.

Tentoonstellingstour
Van 15 april tot en met 6 mei is de buitententoonstelling met het werk te zien de route Spui, Hofweg en Buitenhof in het centrum van Den Haag. De expo is georganiseerd in samenwerking met filmfestival Movies that Matter, Bibliotheek Den Haag en Atrium City Hall. Daarna zal de tentoonstelling door Nederland reizen. Vanaf eind mei is de tentoonstelling, mede gepresenteerd door de Melkweg, op locatie in Amsterdam te zien, waar we i.h.k.v. dit project ook een talkshow met muziek organiseren.

Meer info volgt snel!