Geplaatst op

Call for Curators

Melkweg Expo heeft naast de ambitie een platform voor kunstenaars te zijn, nu ook de eerste verkenningen gedaan om beginnende curatoren een plek te bieden. En dat smaakt naar meer. Daarom een Call for Curators. Zo halen we constant nieuwe stemmen, visies en geluiden in huis. Om onszelf  te verfrissen, maar vooral te leren van andere inzichten. De geselecteerde curator krijgt een platform om een expositieconcept vorm te geven binnen muren van Melkweg Expo. Een team met curatorial expertise begeleidt bij de realisatie. 

In 2021 starten we met Jessy Koeiman die het expositie concept Back in the Day is our Future voor ons ontwikkelt heeft. Jessy studeerde in 2017 af aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam (Lifestyle & Design). Tijdens haar opleiding richtte ze zich op styling en fotografie met een meer specifieke focus op visual culture en critical studies. Als beeldend kunstenaar zijn haar projecten gericht op sociaal-culturele intersectionaliteit, het bestaan en spiritualiteit. Sinds 2018 is ze conservator Collectief Leren bij Kunstinstituut Melly. In 2020 voltooide ze de opleiding “Inclusief Leiderschap” van de Academie voor Cultuurmanagement. Ze is mede-oprichter van Yemaya.education en een model bij Evd Agency. Back in the Day is our Future is haar eerste samengestelde tentoonstelling.

Voor begin 2022 schrijven we een open call uit voor beginnende curatoren:

Call for Curators: DIGITAL IDENTITY - SELF CARE van 07.01.2022 – 20.02-2022 Melkweg Expo

Wil jij onder begeleiding van Melkweg Expo jezelf verder ontwikkelen als curator? Bedenk een concept op basis van onderstaande uitgangspunten en werk uit hoe kunstenaars hier invulling aan geven.

Het groeiende aantal jongeren met mentale problemen door gebruik van digitale (en sociale) media is zorgwekkend. Depressie, dwangstoornissen en gevoelens van onzekerheid en leegte zijn verschijnselen die steeds meer voorkomen. 

De digitale wereld maakt verbinding met de héle wereld, maar dit heeft ook als gevolg dat jongeren de verbinding met zichzelf kwijt zijn en daardoor juist naar binnen keren en niet meer buiten zichzelf kunnen denken en voelen. Ze verhouden zich niet meer tot de realiteit en lijken alleen nog online te functioneren. Hun eigen ik wordt gevormd door meningen van anderen, waar ze zich 24 uur per dag aan meten. Loze digitale kreten, een hartje, een duimpje en soms enkele karakters. 

In je concept verwerk je een visie op digitale identiteiten en de sociale en emotionele aspecten daarvan. In je concept bevraag je de dunne grenzen tussen het virtuele en de werkelijkheid maar biedt je ook een medicijn door de bezoeker van je expositie los te maken van de dagelijkse digitale realiteit.

Wie komt in aanmerking?
•    Je bent afgestudeerd aan een kunstvakopleiding als maker en je wilt als curator aan de slag en/of je hebt meer dan 1 jaar en minder dan 5 jaar ervaring als (autodidact) curator.
•    Je een eigenzinnige visie hebt op het voorgestelde onderwerp.

Stuur vóór 1 november naar expo@melkweg.nl:
•    Een korte bio
•    Korte toelichting op je invulling van het concept van maximaal één A4.

Als je wordt geselecteerd ontvang je voor je werkzaamheden een honorarium. Uiterlijk 15 november ontvang je bericht. Mocht je geselecteerd worden dan vindt de samenstelling en productie van deze tentoonstelling plaats van 15 november 2021 t/m 7 januari 2022 we verwachten dat je dan beschikbaar bent. Tijdens de periode van de tentoonstelling vragen we je dan beschikbaar te zijn voor eventuele events, rondleidingen en media verzoeken.

Vragen? Mail naar expo@melkweg.nl of bel met Fleurie Kloostra: 06-10302625 

header foto: Nick Chesnaye