Geplaatst op

Drie indrukwekkende installaties op DIP FEST

Op vrijdag 21 december - de kortste dag van het jaar - vindt DIP FEST plaats in alle zalen van de Melkweg. Artiesten en kunstenaars uit verschillende disciplines tonen werk over het thema; publiek kan gezamenlijk zwelgen, zuchten of lachen. Gedeelde smart is immers halve smart. Op DIP FEST vind je een drietal installaties die gelinkt zijn aan mentaal welzijn. ‘The Physical Mind’ van Teun Vonk, ‘Virtual Delights’ van Iris van der Meule en ‘Phytigal Yoga’ van het Haagse kunstenaarsduo buurmen. Hieronder vind je meer informatie over de installaties. 

THE PHYSICAL MIND – TEUN VONK
Physical Mind is een meeslepende installatie gemaakt door de kunstenaar Teun Vonk. Gericht op een lichamelijke en mentale ervaring om stress te verminderen. De installatie bestaat uit twee opblaasbare objecten waartussen het publiek kan gaan liggen. Je wordt opgetild en zachtjes samengedrukt. Gevoelens van onstabiliteit en geborgenheid duelleren tegen elkaar, maar langzaam vloeit de spanning weg.

Het optillen brengt een onstabiel gevoel teweeg, een lichtelijk stressvolle sensatie die meteen daarna gecontrasteerd wordt met een geborgen gevoel door het samenpersen van de twee zachte objecten. Paradoxaal genoeg vermindert deze geforceerde fysieke stimulans angstgevoelens, en verdwijnen de stress en flight-or-fight reacties. De deelnemer ervaart een toegenomen ontvankelijkheid voor stimuli, een genormaliseerde alertheid en een kalme gemoedstoestand. Het positieve effect van deze toegenomen ontvankelijkheid kan nog een paar uur tot na de ervaring voortduren.

Meer info over Teun Vonk vind je via deze link.

PHYTIGAL YOGA – BUURMEN
In dit tijdperk waarin we aan de ene kant non-stop vast geplakt zitten aan ons telefoonscherm en aan de andere kant constant bezig zijn met de wereld, is het moeilijk jezelf te vinden. Haags kunstenaarsduo buurmen brengt de oplossing met Phygital Yoga; een interactieve performance waar je voor de verandering je telefoon lekker mag vasthouden en vooral bezig mag zijn met jezelf. Door middel van een reeks oefeningen zoeken we samen de verlichting op door middel van het licht uit ons zwarte spiegeltje.

Meer info over buurmen vind je via deze link.

VIRTUAL DELIGHTS – IRIS VAN DER MEULE
'Een virtueel paradijs', of misschien 'een nieuwe Tuin van Eden', dat zijn de eerste gedachten die bij je opkomen als je deelneemt aan de interactieve virtual reality installatie Virtual Delights van Van der Meule.

In haar werk maakt ze ons bewust van verschillende maatschappelijke thema’s door ons een actief onderdeel van haar virtuele werelden te maken. Met Virtual Delights gaat ze op een unieke wijze om met het onderwerp 'verleiding' in de 21e eeuw, waarin de bezoeker voor verrassingen én nieuwe inzichten komt te staan. Geïnspireerd door de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch en het scheppingsverhaal creëerde ze een nieuwe Tuin van Eden waarin de deelnemer getest wordt op verleidingen die kenmerkend zijn voor onze westerse cultuur. Van der Meule speelt met de rol van de deelnemer in het verhaal. De keuzes die je maakt in deze interactieve installatie hebben invloed op de verhaallijn.

Meer info over Iris van der Meule vind je via deze link.

Bestel hier je tickets voor DIP FEST.
Facebookevent: DIP FEST - MELKWEG AMSTERDAM

DIP FEST: LUCKY FONZ III / STIPPENLIFT / ARP FRIQUE / ANNE-FAY / TEUN VONK - THE PHYSICAL MIND / JOARDY FILM / LISA OSTERMANN - SFEERSPONS / SLAA'S LITERATURE LEED NIGHT met o.a. BREGJE HOFSTEDE en CESAR MAJORANA / DIP HOP o.l.v. PAY KOLMÜS / STAND UP COMEDIANS JANNEKE DE BIJL en BUGRA GEDIK / MIXING EMOTIONS met JOOST VAN BELLEN & ST. PAUL en vele anderen 

Teun Vonk Physical mind