Geplaatst op

INTERVIEW: NÉOMÍ EN PHILINE

De nieuwste muziek ontdek je bij Melkweg RADAR. Zo ook singer-songwriters néomí en Philine, die vrijdagavond 2 september in onze Upstairs zich aan je willen voorstellen! Philine debuteerde vorig jaar met haar EP ‘Somewhere Else’, opende al eerder voor Froukje en Maaike Ouboter en speelt aankomend Popronde als 3voor12-talent. néomí bracht eerder EP ‘Before’ uit onder label PIAS en duikt ook dit najaar de zalen in tijdens Popronde. In dit dubbelinterview stellen we ze graag aan je voor!

Hoe zou je je muziek omschrijven aan een onbekende?
néomí: "Ik maak oprechte liedjes. Ik zou het popfolk willen noemen, maar dan net iets moderner."

Philine: "Ik denk dat je mijn muziek het beste kan omschrijven als indiepop, met een vleugje country. Storytelling staat hierin centraal, het is echt bedoeld zodat mensen zich erin kunnen herkennen."

En aan welke acts moeten we dan denken als we willen vergelijken?
Philine: "Kacey Musgraves, Holly Humberstone, Fleetwood Mac: dat zijn wel echt mijn inspiratiebronnen."

néomí: "Ik vind het altijd best lastig om mijn muziek te plaatsen, maar ik hoop altijd dat het ergens overeenkomt met Bon Iver of Ben Howard, maar dan de vrouwelijke versie. Laatst vergeleek iemand me nog met Fleet Foxes, maar dan rustiger. Dat snap ik wel."

Jullie zijn beide singer-songwriters pur sang. Welke thematiek lijkt steeds terug te keren in je teksten?
néomí: "Haha, ja, liefde, helaas. Ik schrijf heel verhalend en veel van die songs gaan over mij - en ja, daardoor dus ook vaak over mijn gebroken hart. Laatst schreeuwde iemand tijdens één van mijn shows ‘ben je wel oké?’ en toen realiseerde ik me pas echt hoeveel hartzeer ik stop in mijn muziek. Ik schrijf heel metaforisch, dus je hoort het niet altijd even letterlijk, maar het is wel het grootste thema."

Philine: "Eigenlijk het alledaagse. Mijn moeder schreef vroeger altijd haar eigen liedjes, ze verzon bijvoorbeeld slaapliedjes voor mijn zussen en mij, voor als we gingen slapen. Ik denk dat dat de reden is waarom het schrijven van liedjes al op zeer jonge leeftijd iets heel natuurlijks voor me werd. Ik ben nooit op zoek naar inspiratie. Wat er in mijn hoofd zit, eindigt op het moment van schrijven in een liedje. Het draait om eerlijkheid."

Dus muziek is jullie verwerkings- en verbindingsmiddel, om het zo maar te stellen?
néomí: "Voor mij is het inderdaad echt een verwerkingsproces. Muziek is voor mij een middel geworden waardoor als ik me slecht voel, ik me beter kan voelen. Het is dan ook heel waardevol wanneer fans me een berichtje sturen en vertellen dat als ze mijn muziek luisteren ze zich zwaarder, maar ook lichter voelen."

Philine: "De teksten zijn vaak dingen die in mijn hoofd zitten, maar ik nog moet verwerken. Als ik dan later mijn liedjes terug luister, lijkt dan ineens alles op zijn plek te vallen en realiseer ik me wat ik op die momenten meemaakte. Ik hoop ook dat mensen die hier naar luisteren op die manier verbinding vinden met mijn muziek."

Wat staat er, na RADAR, nog meer voor je op de planning?
Philine: "Ik heb de afgelopen anderhalf jaar véél geschreven, dus er komt een hoop nieuwe muziek aan. We doen mee aan Popronde als 3voor12-Talent en daarna gaan we nog meer shows doen, daarover later meer. Veel op de planken en veel muziek uitbrengen dus."

néomí: "Ik ga veel shows doen! Te beginnen met een support tour van Jonathan Jeremiah en Popronde in de Herfst. Daarnaast ben ik ook OOR- en 3voor12-talent, dus ook daarmee gaan we op pad. Mijn tweede EP komt er ook aan, dus die moet je in de gaten houden."