Foto: João Carlos Rodrigues

Geplaatst op

Interview: Jan 'Mr. Horror' Doense over Amsterdamned Film Festival

Deze week vindt de vijfde editie van Amsterdamned Film Festival plaats in onze Cinema, met op het programma dertien nieuwe én klassieke films in de genres horror, fantasy, sciencefiction en thriller. Wij spraken even kort met oprichter Jan ‘Mr. Horror’ Doense over dit griezelig leuke filmfestival!

Wat maakt Amsterdamned anders dan andere festivals?
“Nadat ik meer dan tien jaar geleden afscheid had genomen van Imagine, miste ik vooral het rock ’n’ rolgevoel van het Weekend of Terror, de voorloper van Imagine. Het leek me leuk om rond Halloween een klein, gruizig genrefestivalletje te organiseren op een plek met een leuke bar, zodat er tussen de films door en na afloop nagepraat en bier gedronken kon worden. Daarnaast vond ik dat het tijd werd voor een hommage aan Neerlands enig echte genrefilmmaker, Dick Maas. Zo is Amsterdamned ontstaan."

Waarom is het festival dit jaar in de Melkweg?
“De eerste vier edities vonden plaats in Kriterion, een plek met precies de juiste ambiance wat mij betreft. Maar na twee jaar corona en een wisseling van de wacht bleek ons festivalletje niet meer helemaal te passen bij Kriterion. Wat mij betreft was er maar één plek in Amsterdam met een vergelijkbare sfeer en dat is de Melkweg."

Wat je beste herinnering aan een eerder filmprogramma in de Melkweg?
“Samen met de vroegere filmprogrammeur Is Hoogland organiseerde ik een reeks voorstellingen van films sommigen die ik zelf had uitgebracht op DVD via het label ‘Mr. Horror Presents’. De serie werd afgesloten met een driedelig college over de geschiedenis van de horrorfilm. Dat was een erg leuk programma om aan mee te werken."

Welke film moeten we op deze editie van Amsterdamned absoluut zien?
“Ik ben een beetje bevooroordeeld als ik zeg: ‘De Openbaring’ van Chris Mitchell. Die film heb ik namelijk zelf mede geproduceerd. Maar ik vind dat hij behoorlijk goed gelukt is en de cast is fantastisch: Victor Löw, Leny Breederveld en Monic Hendrickx. Dus gaat dat zien!"