Geplaatst op

Interview: Kwartet Niek Hilkmann

Niek Hilkmann maakt samen met zijn logisch hetende Kwartet Niek Hilkmann popliedjes over typisch Nederlandse verschijnselen, die opgevat kunnen worden als grappig, serieus of ontroerend. Maak hier kennis met de band!

Dit is jullie muziek in één zin...
Nederlandstalige muziek met voetnoten; over het leven achter de schutting en de olifantenpaadjes daar naartoe.

Een maan die vals zingt, een weg zonder wil. Jullie beschrijvingen van naderend onheil in ‘Teken Aan De Wand’ zijn origineel, maar ook heel komisch. Wat is voor jullie belangrijker: 100% je eigen ding doen of een glimlach bij je luisteraars zien?
Het mooiste is natuurlijk als dat samen gaat, maar eerlijk is eerlijk: humor heeft natuurlijk ook altijd iets tragisch. Een goede grap kan evengoed ongemakkelijk zijn, en drama eigenlijk wel grappig. Kortom: we gaan voor een lachende traan.

Jullie teksten zijn vaak herkenbaar, maar tegelijkertijd heel fragmentarisch en existentialistisch over de meest random fenomenen. Leidt jullie muziek eigenlijk tot ontspanning of meer nadenken?
Denken is soms heel ontspannend. In het kwartet zitten meerdere 2voor12 kijkers. We hebben ons ingeschreven voor het komende seizoen. Vingers gekruist!

In de video ‘Een grappig verhaal’ zien we een hond die in de trimsalon een uitgebreide metamorfose krijgt. Het zorgt voor een geinig beeld, maar wat is eigenlijk het idee hierachter?
'Een grappig verhaal' gaat over de (on)mogelijkheid van goede voornemens. Hoop doet leven, maar het leven doet ook een hoop hopen. Voor mij is iedere kappersbeurt een goed voornemen waar ik me met moeite aan hou. Voor de video moest ik zelf de camera al vasthouden, dus het leek het me logischer om een ander model te zoeken.

Het nummer mag deze volgende vraag misschien de hekelende bons geven, maar we zijn toch benieuwd: wat is het grappigste verhaal dat jullie óóit hebben gehoord?! 
Ha, de lat ligt nu wel heel hoog… Maar hier is een krantenknipsel dat ik toevallig voor me heb liggen (wie wat bewaart, die heeft wat):

‘RAAM GESTOLEN’
De politie in het Belgische Brugge is afgelopen week gebeld door een vrouw die aangifte wilde doen van de diefstal van de rechter zijruit van haar wagen.
Agenten stelden vast dat het raam van het portier inderdaad weg was. Ze dachten dat het om een verborgen cameragrap ging, maar de vrouw bleek serieus. De agenten vroegen haar het elektrisch knopje voor haar rechterruit even in te drukken, waarna het ‘gestolen’ raam tevoorschijn kwam.


Dit is wat nog niemand over ons weet…
Geen heel goed verborgen geheim, maar ik ben ook de organisator van Floppy Totaal, een terugkerend festival over hedendaagse diskette cultuur. Dit jaar komt er een boek uit: 'Floppy Disk Fever'.

Wat kunnen we binnenkort nog meer verwachten (en van jullie show op Radar)?
In de zomer gaat het kwartet voor het eerst op tour in Frankrijk. Ik ben nu druk in de weer met het vertalen van de nummers. Wellicht komen er ook een aantal Belgische shows bij, maar alleen in het Franstalige deel natuurlijk.

Op zaterdagavond 23 april is het Kwartet samen met Bob ui Zuid te zien tijdens de eerstvolgende editie van Melkweg RADAR, onze showcaseavond voor muziekontdekkers.