Geplaatst op

Interview: Platon Karataev

Maak kennis met de Hongaarse band Platon Karataev. Het indiekwartet, vernoemd naar een Leo Tolstoy personage, speelt shoegaze en diep melancholische indiesongs, waarin ze het universele persoonlijk maken en op zoek zijn naar antwoorden in het paradoxale bestaan. Ingewikkelde materie waar we meer over moesten weten! In aanloop naar de show van het viertal in onze Upstairs, spraken we met de band over hun inspiraties, nieuwe plaat en persoonlijk hoogtepunt: spelen op het prestigieuze Roadburn.

Als jullie Platon Karataev in drie woorden zouden moeten omschrijven …. Diepte, eenheid, eigen identiteit.

We kunnen voorstellen dat dit een goed jaar is voor jullie. Jullie mochten dit jaar onder andere optreden op Roadburn, wat tevens jullie debuut optreden in Nederland was, hoe was het om daar te spelen? 

Het was een enorme eer en ook een mijlpaal, want dit was het eerste festival wat we zouden spelen waar het geen showcase was. We hebben muziek mogen spelen op één van de meest prestigieuze festivals in Europa, voor een ongelooflijk ontvankelijk en open publiek, en we stonden in een line-up met bands waar we erg trots op zijn. We hopen dat we nog veel van dergelijke ervaringen zouden kunnen beleven!

tJmCXhNhTq5ZKtdPI4L0mC87lVYCmybtpcRamMGA6KDQl-iENwYiNSK1_VoNICa7E_E_Y3N-fhsOTSQRl8YKoik0J8arVuV1OLZs-SDkRrBwiBpYtEeHFYQ2mWbNKzX5Iem85zoIlF10G1eaYqyME0A

Foto: Platon Karataev op Roadburn

Daarnaast hebben jullie ook een nieuwe plaat gereleaset! Waar gaat ‘Partért Kiáltó’ over? 

'Thematisch gezien staat water in deze plaat centraal,  als motief van identiteit, eenheid & grenzeloosheid, deze elementen komen in elk nummer terug. Daarnaast is ook de volgorde belangrijk, de plaat beschrijft namelijk een boog die de cirkel rond maakt, daarom mag het zeker een conceptalbum genoemd worden. 

Welke boodschap zit er in die boog die de cirkel rond maakt?'

Elk nummer heeft een thema dat het album zijn ruggengraat geeft: de enige uitweg is naar binnen, de verre kust is gemaakt van water, haast je, wie is sneller dan het bos, of sneller als al het water dat verre kust bereikt. Natuurlijk dragen de nummers de sporen van een bepaald tijdperk, maar we hebben de ambitie om de nummers en het album een tijdloosheid mee te geven. We willen op de meest persoonlijke manier over de meest universele zaken praten.

Jullie muziek is qua thematiek vrij filosofisch en diepgaand. Hoe zit het eigenlijk met jullie muzikale invloeden, welke bands hebben Platon Karataev beïnvloedt? 

Vaak zijn niet de muzikale invloeden het meest bepalend, maar juist de onderdompelingen uit de literaire en filosofische tradities. De Bijbel, de Kabbala, Vedische geschriften, soefi-mystiek, boeddhistische en taoïstische tradities - ze hebben allemaal invloed gehad op de liederen, net als Shakespeare, Pessoa, Nietzsche, Kundera en veel Hongaarse schrijvers en dichters. Onder de bands zijn misschien Radiohead of Sigur Rós te noemen, of artiesten als Justin Vernon.

We eindigen altijd met de vraag: Dit is wat nog niemand over ons weet… 

Vergeleken met het project is het misschien verrassend dat het allemaal begon met een kinder voetbalteam, waar Sebo en ik op 9-jarige leeftijd samen speelden, zo kennen we elkaar.


Gerelateerde events