Doreen Shaffer (The Skatalites) in 2019. Fotograaf: Eva Wertheimer

Geplaatst op

MW50: 12x Melkweg-artiesten op leeftijd

De afgelopen vijftig jaar hebben we aardig wat artiesten mogen ontvangen, maar wist je dat hier ook een aantal legendarische senioren en muziekpioniers tussen zaten? Speciaal voor jullie hebben we een aantal van onze oudere gasten op een rijtje gezet.

 1. Allen Toussaint, 2 november 2006
  De inmiddels overleden legendarische R&B-componist/producer was verantwoordelijk voor honderden nummers van muzikanten als Aaron Neville, Otis Redding en Paul McCartney's Wings, én medebepalend voor de sound van New Orleans in de jaren '50. De veelzijdige Toussaint was in 2006 op 68-jarige leeftijd te bewonderen in onze Max.
   
 2. Gerry Roslie (The Sonics), 8 juli 2014
  De punkveteraan en frontman van de invloedrijke garageband The Sonics tikt volgende maand de 76 aan en stond zes jaar geleden nog in onze OZ.
   
 3. Jan Akkerman, 29 december 2017
  Jan kennen we natuurlijk o.a. als wederhelft met Thijs van Leer van de progressieve Nederlandse rockgroep Focus, waarmee hij in de jaren '70 wereldroem vergaarde. Drie jaar geleden vierde de gitarist zijn 71e verjaardag in de Max met verschillende muzikale gasten tijdens Helemaal Melkweg, en ook dit jaar is een van Nederland's beste gitaristen nog altijd op de planken te vinden.
   
 4. Gilberto Gil, 14 maart 2018
  De Braziliaanse muzikant en ex-minister van Cultuur van zijn land werd de afgelopen 50 jaar internationaal bekend met zijn tropicália-songs. Twee jaar geleden maakte Gilberto op 75 jaar indruk in onze Rabozaal, waar hij optrad met Nando Reis & Gal Costa.
   
 5. Charlie Harper van UK Subs, 15 februari 2020
  De voormalige kapper uit Londen toert al meer dan veertig jaar als zanger van de iconische punkband The UK Subs. Afgelopen februari stonden de heren nog altijd met een show én dezelfde energie in onze OZ, met een 75-jarige Harper aan het stuur.
   
 6. Doreen Shaffer (The Skatalites), 7 juli 2019
  Samen met Lester Sterling is Doreen het enige nog levende (originele) bandlid van de ska & reggaeband The Skatalites. Hoewel Lester al een aantal jaar niet meer met de band toert, was Doreen vorig jaar nog op 76-jarige leeftijd te bewonderen in de OZ.
   
 7. Willie Nelson, 18 juni 2010
  Deze 'Red Headed Stranger' is anno 2020 nog steeds onder ons en - als het niet aan coronacrisis lag - op 87-jarige leeftijd (!!) nog altijd tourende. Tien jaar geleden gaf de countryzanger een show in onze Max en was hij 'slechts' 77.
   
 8. Bo Diddley, 19 juli 2006
  Een van de grondleggers van rock 'n roll is inmiddels helaas niet meer onder ons, maar was een kleine vijftien jaar geleden op 77-jarige leeftijd te bewonderen in de Max. Volgens TROUW "[...] een historisch concert, dat niks aan actualiteit had ingeboet".
   
 9. Hans Dulfer, 28 mei 2018
  Nederland's bekendste en meest veelzijdige jazzmusicus Hans Dulfer wordt dit jaar 80, en bewijst nog altijd bewonderenswaardig dat een goede liveshow geen (leeftijds)grenzen kent! Twee jaar geleden vierde de saxofonist zijn 78e verjaardag in onze Upstairs, en een nieuw verjaardagsconcert staat op de planning met een show in onze OZ!
   
 10. Lee “Scratch” Perry, 15 september 2017
  Het is lastig om de volledige en exacte data terug te vinden, maar Lee "Scratch Perry" is mogelijk de oudste artiest die ooit op ons podium stond! De prettig gestoorde Jamaicaanse reggaeproducer en grondlegger van dub stond drie jaar geleden met zijn 'partner in dub' Mad Professor op de bewonderenswaardige leeftijd van 81 jaar in de OZ.
   
 11. Compay Segundo alias Francesco Repilado, 31 mei 1996 
  Deze 88 jarige Cuba veteraan kwam in 1996 met sigaar en de gitaar boven het hoofd geheven het Max podium op voor een gloedvol optreden. Hij schreef de hit Çhan Chan, bekend van de Buena Vista Social Club, waarmee hij als meest beroemde tweede stem zanger even later alsnog furore maakte.
   
 12. Bi Kidude, 1990
  Uit Zanzibar stond in 1990 tijdens het World Roots Festival het Kariakoo Arts Ensemble in de Oude Zaal. Met als leadzangeres de levende legende Bi Kidude, op 80 jarige leeftijd nog altijd een stem als een kanon, gewend als ze was zonder microfoon grote menigtes te bereiken.