Geplaatst op

Melkweg School of Melkweg: Afro-Nederlandse Studies met Max

In coronatijd worden er verschillende cursussen en trainingen aangeboden aan onze werknemers. Van zakelijk Engels tot timemanagement en van een IT-loopbaantraject tot projectmatig werken; er wordt van alles geleerd. Zo hopen we nóg sterker uit deze coronacrisis te komen. Muziekprogrammeur Max volgt momenteel de cursus Afro-Nederlandse Studies en deelt haar ervaring met ons!

Wat houdt Afro-Nederlandse studies in?
"Afro-Nederlandse Studies is een interdisciplinair vak onder leiding van Zawdie Sandvliet, dat zich richt op de geschiedenis en de hedendaagse realiteiten van Afro-Nederlanders. Normaal duurt dit vak een heel semester maar wij doen met de School of Melkweg de beknopte versie. Deze duurt acht weken weken. Iedere twee weken hebben wij twee uur les en in de tussenliggende weken lezen we aanverwante literatuur. Onderwerpen die voorbij komen zijn o.a. pre-koloniaal Afrika, trans-Atlantische slavenhandel en plantage slavernij, kolonialisme, migratie, ras, racisme, cultuur en sociale bewegingen."
 
Wat heb je geleerd?
"We zijn nog maar op de helft, maar ik heb bijvoorbeeld geleerd over de koninkrijken van pre-koloniaal Afrika, waar Kush er 1 van was. Pre-koloniaal Afrika is een periode die niet voorkomt in de lesstof die ik op school heb gehad, dus dat vond ik heel interessant. Ook heb ik geleerd op welke schaal onze welvaart was gebaseerd op op slavernij. Wel 5% van de economie bestond hieruit dat is ongeveer zoveel als de Rotterdamse haven nu!" 
 
Hoe ging de samenwerking?
"De lessen zijn via Zoom en we worden tijdens de lessen steeds in break-out rooms gezet, vooral om daar met de mede-cursisten door te praten over een onderwerp dat net is behandeld. Dat vind ik erg leuk want door corona heb ik de meeste van mijn collega’s nog niet kunnen ontmoeten, zo leer ik online nog wat mensen kennen!"
 
Wat vind je ervan dat de Melkweg deze cursussen aanbiedt?
"Ik vind het te gek dat de Melkweg, naast praktijkgerichte cursussen als project- en tijdmanagement ook aandacht geeft aan sociaal-maatschappelijke thema's. En aan het enthousiasme waarmee de cursus gevolgd wordt kun je goed zien dat de Melkweg vol zit met met leergierige en betrokken mensen die zichzelf graag blijven ontwikkelen."