Geplaatst op

Milkyway Cassette 06: Hollandse Nieuwe 2 (1984)

Het is 1971 als Frans Goossens, een twintiger uit Amsterdam, een baantje krijgt in de dan piepjonge Melkweg. Eind jaren 70 is hij als muziekprogrammeur verantwoordelijk voor het concertaanbod, waaronder ook festivals voor nieuw talent, zoals Hollandse Nieuwe en Provinciepop. Frans is dan al gegrepen door de niet-westerse muziek, die hij vanaf de jaren 80 een podium geeft in de Melkweg. Op het eigen Milkyway cassettelabel verschijnen vanaf 1982 liveopnames, gemaakt in de Melkweg. Muziekblog Diggin' Demos heeft de reeks Milkyway Cassettes gedigitaliseerd. Ook heeft Diggin' Demos een achtergrondartikel geschreven over Frans Goossens, de drijvende kracht achter deze muziek. Speciaal voor de website van de Melkweg schrijft Frans bij elke cassetteuitgave de liner notes. 

Milkyway Cassette 06: Hollandse Nieuwe 2 (1984)

De popmuziek in Nederland was aan zijn tweede jeugd begonnen. In dit pre-digitale tijdperk floreerde ook de muziekcassette. Uiteraard wilde iedereen die een gitaar vasthield in de Melkweg optreden. Om de chaos enigszins te bezweren besloot ik de luisterresultaten van alle demo’s in een groot formaat kasboek bij te gaan houden. Dit Melkweg Cassetteboek bleek vijf jaar later en 1000 demo’s verder een fraai overzicht van en een onthullend kijkje in de Nederpopwereld op te leveren.   

cassetteboek.jpg

Ons standaardverzoek van ‘stuur demo, bio en foto’ bracht maar zelden de gewenste helderheid. Het bleef gokken hoe het er live aan toeging. Tussen alle zolderproducties en knutselkiekjes was het letten op kleine details mijn specialiteit geworden om de zeggingskracht van een bandje te beoordelen. Niet zelden bleek echter die talentvolle zangeres van de demo net uit de band gestapt. En was de nieuwe zanger een verschrikking. Dan weer was de band van repertoire gewisseld. Of konden de blazers helaas niet meekomen. 

27583

Nederland kent niet veel muzikale tradities om op terug te vallen. Wij waren goed in tekst en cabaret met muzikale begeleiding. Losgaan puur op de artistieke kracht van Nederpop bleef zeldzaam. Het navolgen van buitenlandse helden was favoriet. Aan enthousiasme bij de hobbybandjes overigens geen gebrek. Met drie acts op een avond viel er gelukkig toch nog vaak te genieten van spannende en verrassende concerten. Uit vier avonden Hollandse Nieuwe in 1983 en 1984 hebben we op deze cassette de beste nummers geselecteerd van tien groepen.  

r-13167727-1549534180-5894.jpeg.jpg  

Het is een bonte verzameling geworden. Van de drie ongecompliceerd spelende en zingende Miami Beach Girls tot het theatrale Modern Complex, dat inspiratie vond in het Duitse cabaret van Kurt Weill. Bij Circus of Habits klinkt de spacesound van David Bowie door en Fall Out was ongetwijfeld fan van The Cure. In een onvervalste punkversie gaat Onrust B.V. lekker tekeer met een vurige scheldpartij op alles wat Nederlands is, inclusief het Wilhelmus. In het Haarlemse powerrocktrio Sjako is het talent van stergitarist Wouter Planteijdt onmiskenbaar. Vernoemd naar een Amsterdamse dorpsgek in de Middeleeuwen werd het een van Nederlands meest invloedrijke bands, actief tot op de dag van vandaag! 

r-13167727-1549534180-8830.jpeg.jpg

Tracklist:

  • A1 Fall Out - Horror
  • A2 Sjako - The Gasp
  • A3 Circus Of Habits - Reflections
  • A4 Modern Complex - Amusement Park
  • A5 Onrust B.V. - Nederland I
  • B1 Miami Beach Girls - Screwdriver
  • B2 Prima Volta - Old Songs
  • B3 Rebel - Wha 'Cha Gonna Do? 
  • B4 Creditz Every Sunday Afternoon 
  • B5 Humatic - Livin' In Paradis