Geplaatst op

Milkyway Cassette 09 - Salsa Fiesta vol. 2 (1985)

Het is 1971 als Frans Goossens, een twintiger uit Amsterdam, een baantje krijgt in de dan piepjonge Melkweg. Eind jaren 70 is hij als muziekprogrammeur verantwoordelijk voor het concertaanbod, waaronder ook festivals voor nieuw talent, zoals Hollandse Nieuwe en Provinciepop. Frans is dan al gegrepen door de niet-westerse muziek, die hij vanaf de jaren 80 een podium geeft in de Melkweg. Op het eigen Milkyway cassettelabel verschijnen vanaf 1982 liveopnames, gemaakt in de Melkweg. Muziekblog Diggin' Demos heeft de reeks Milkyway Cassettes gedigitaliseerd. Ook heeft Diggin' Demos een achtergrondartikel geschreven over Frans Goossens, de drijvende kracht achter deze muziek. Speciaal voor de website van de Melkweg schrijft Frans bij elke cassetteuitgave de liner notes.

Milkyway Cassette 09 - Salsa Fiesta vol. 2 (1985)

r-13186099-1549638637-6969.jpeg.jpg

De wereld op de poppodia in Nederland werd tot 1985 als vanouds gedomineerd door Engelse en Amerikaanse bands. Hoewel een Spaanstalige Chicano-hit als La Bamba en een classic als Guantanamera al in de jaren zestig wereldwijd scoorden, was muziek uit Midden- en Zuid-Amerika hier nog altijd niet ontdekt. In wereldstad Amsterdam verborg het zich in obscure danscafés.

De salsa ontstond begin jaren zeventig uit een verbintenis tussen Cubaanse en Amerikaanse muzikanten in New York. Aangezien popjournalisten niet van dansen hielden, kon het nog zo’n twintig jaar duren voordat het muzikale vakmanschap van de salsa door de muziekmedia in Nederland enigszins serieus genomen werd. Amusement was commercieel en paste niet echt in hun wereldbeeld.

r-13186099-1549638644-8641.jpeg.jpg

In tijden van bezuinigingen en te midden van het protesterende punkgeweld was er bij een groeiend deel van het publiek wel degelijk behoefte aan vrolijke feestjes. Er ontstonden nieuwe dansscholen en inmiddels had de Melkweg zich al een reputatie verworven met de maandelijkse Fiesta Salsa avond en meerdaagse salsafestivals. Hier kwamen de beste dansers op zoek naar de mooiste meiden en was het tot laat uitbundig feest in de Oude Zaal.

Voor de grote Amerikaanse salsasterren werden nog geen tournees georganiseerd. Maar in de smeltkroes van Amsterdam met zijn Caraïbische koloniale connecties was voldoende kwaliteit aanwezig om opnieuw een driedaags Fiesta Salsa festival in de Melkweg neer te zetten, waarvan we de hoogtepunten hebben weten vast te leggen op deze Milkyway Cassette 09.

Zo kun je genieten van de internationale allure van de Puerto Ricaanse Amsterdammer Ruben Salas met de beste blazers uit de jazzscene rond het BIMHUIS in een vlammend eerbetoon aan de Colombiaanse danseres Amparo Arrebato. Of probeer de snelle salsa-merengue inclusief accordeon van Manzanas eens bij te houden, met hun liedjes over paarden en honden. De meer akoestische muziekstijl van Salsa Charanga komt uit Cuba en is een van de voorlopers van de salsa. De Europese instrumenten fluit en viool spelen hier de hoofdrol. Als zuinige Antilliaanse Nederlanders horen we Exotica Tropical zingen over hun geldproblemen in So Much Bills. De groep Candela als enige buitenlandse gast uit buurland Duitsland verenigt rock en salsa met flitsend gitaarspel in de stijl van Santana.

r-13186099-1549638645-1771.jpeg.jpg

Latinmuziek is sindsdien nooit meer uit de Melkweg verdwenen. Buitenlandse grootheden als Tito Puente, Ruben Blades, Eddie Palmieri, Ray Baretto, Oscar D’Leon, Los Van Van en vele Cubaanse en Colombiaanse topmuzikanten hebben er de zaal op zijn kop gezet. En in een steeds nieuw jasje werd het een vast ingrediënt op latere dansavonden als de Roots Rhythm Club, Que Pasa en het Fiesta Macumba van vandaag.

Tracklist:

  • A1. Ruben Salas Y Su Orquestra  - Amparo Arrebato 
  • A2. Manzanas  - Mi Caballo  
  • A3. Exotica Tropical  - So Much Bills
  • B1. Candela  - No Tengo Tiempo  
  • B2. Salsa Charanga  - Guari Pumpe 
  • B3. Manzanas  - Bodegueros