Geplaatst op

Milkyway Cassette 12 - Nuit Arabe (1989)

Milkyway Cassettes 
Het is 1971 als Frans Goossens, een twintiger uit Amsterdam, een baantje krijgt in de dan piepjonge Melkweg. Eind jaren 70 is hij als muziekprogrammeur verantwoordelijk voor het concertaanbod, waaronder ook festivals voor nieuw talent, zoals Hollandse Nieuwe en Provinciepop. Frans is dan al gegrepen door de niet-westerse muziek, die hij vanaf de jaren 80 een podium geeft in de Melkweg. Op het eigen Milkyway cassettelabel verschijnen vanaf 1982 liveopnames, gemaakt in de Melkweg. Muziekblog Diggin' Demos heeft de reeks Milkyway Cassettes gedigitaliseerd. In het Melkweg 50 Lichtjaren jubileumboek wordt ruim aandacht geschonken aan de Melkweg als podium voor niet-westerse muziek en het werk van Frans Goossens. Speciaal voor de website van de Melkweg schrijft Frans bij elke cassetteuitgave de linernotes. 

Milkyway Cassette 12 - Nuit Arabe (1989)

Het kwam onverwacht aanwaaien over de Middellandse Zee. Verguisd door de machthebbers daar, maar omarmd door een nieuwe generatie Noord-Afrikanen. Het was opstandige en opwindende muziek van de straat, die liet horen wat jonge mensen dachten. Raï (= mening) heeft zijn roots in de Algerijnse bedoeïenenmuziek en was ooit populair in kroegen en bordelen van de Algerijnse havenstad Oran.  

Met de komst van de synthesizer en een groeiende behoefte aan verzet tegen het politieke regime werd raï herboren als een onbeschoft swingende uitlaatklep voor de jeugd. Zij bezong de liefde, vrije partnerkeuze en de schoonheid van het andere geslacht. Het werd daarmee halverwege de jaren tachtig een snelgroeiende stroming in de popmuziek, die via Parijs zijn opmars in Europa begon. Alle reden voor mij om deze nieuwe muziek naar de Melkweg te halen!  

In de westerse popmuziek was de opwinding van de punk verdwenen en was het navelstaren alweer begonnen. Reggae, latin en Afrikaanse concerten hadden met hun enthousiaste publieksaanhang intussen wel nieuw leven in de brouwerij gebracht. 


milkyway12-1.jpg

Met de nieuwe concertserie Nuit Arabe hoopten we de voor ons nieuwe publieksgroep van Marokkaanse Amsterdammers binnen te halen. Dus werden alle Marokkaanse media die we konden vinden ingelicht en ging ik met stapels flyers langs de slagers en naar de cassetteshops op de Oosterse markt in Beverwijk.

Niet iedereen was even blij met het succes van de uitverkochte avonden die volgden. Het uitbundige gedrag van dit publiek resulteerde in chaotische taferelen bij de deur en in de zaal waardoor onze portiers weigerden om bij deze concerten te werken. 


r-13187964-1549638786-1392.jpeg.jpg

Op deze Milkyway Cassette 12 Nuit Arabe horen we hoe vijf topvocalisten de Oude Zaal op zijn kop zettenCheb Kader groeide op in Parijs. Daar verruilde hij zijn carrière als automonteur voor die van muzikant. Hij voegde funk, rock en reggae toe aan de raïtraditie en geldt daardoor tot vandaag als een muzikale vernieuwer. 

r-13187964-1549638785-2817.jpeg.jpg

Het echtpaar Sahraoui en Fadelahad internationaal een hit met N’Sel Fik (Jij hoort bij mij). Hun nummers tintelen van levenslust en erotiek en er is een glansrol voor de trompet weggelegd. Hun geluidsman en producer Rachid Baba is enige jaren later door fundamentalisten vermoord.

Le Prince du Raï  Cheb Mami had al honderdduizenden cassettes in Noord-Afrika verkocht toen hij als eerste raïmuzikant zijn Nederlandse debuut in de Melkweg maakte tijdens het Africa Roots Festival 1986. Samen met het publiekschitterthij in het Khaled-nummer HaydaRaykoum. Toen al een opgewonden standje op het podium, die na Amerikaans succes zijn sterallures niet meer de baas bleef. Het bezorgde hem later alsnog twee jaar cel wegens wangedrag.

Khaled is Le Roi du Raï en wordt gezien als de onbetwiste grootmeester van de raï. Voor een bonte mix van geëmotioneerde Marokkanen en verwonderde alternativo’s stond ook hij als eerste in de Melkweg. Zijn duetten met medezanger Cheb Kada klinken adembenemend. Als topcharmeur weet hij het publiek als geen ander om zijn vinger te winden. Hitsingle Aïcha bracht hem wereldwijd succes met tachtig miljoen verkochte platen en ook onlangs nog een uitverkocht Concertgebouw.

milkyway12-2.jpg
Khaled in de Oude Zaal Melkweg 5 april 1989

r-13187964-1549638786-4776.jpeg.jpg

Tracklist:

  • A1. Chaba Fadela & Cheb Sahraoui
  • A2. Cheb Khaled
  • B1. Cheb Kader
  • B2. Cheb Mami