Geplaatst op

Ons PRIDE-programma is compleet!

Ons PRIDE-programma is compleet! Met 'Pride Is A Protest' willen we aandacht vragen voor de oorsprong en noodzaak van Pride als protestmiddel. Op vele manieren, want Pride is tenslotte óók een feest. In die veelzijdigheid claimen we ruimte en omarmen we een mooie en belangrijke boodschap.

De LGTBTQIA+-communities zijn zeer divers en voor velen is zichzelf kunnen zijn nog lang niet van zelfsprekend. Met ons programma dit jaar hebben we geprobeerd zoveel mogelijke verschillende organisaties en communities een plek te geven. We werken samen met vaste én nieuwe partners, met de intentie om deze samenwerkingen in de toekomst nog meer uit te breiden.

We beperken ons hierbij niet tot Pride alleen: zo kun je het hele jaar door naar verschillende programma’s die LGBTQIA+-gerelateerd zijn. Ook krijgt protest op meerdere manieren invulling. Zowel tijdens een van de vele expo's, films en talks die jaarlijks in ons pand te vinden zijn, als op de dansvloer tijdens regelmatig terugkerende programma's als Backdoor, Pon Di Pride en Klub Kids.

Naast meerdere expo's en performances is er in juli en augustus een hoop te doen in ons pand. Ontdek upcoming talent uit de community tijdens een speciale PRIDE-editie van Melkweg RADAR of bij de indie queer night gecureerd door la loye. Laat je inspireren door de talks van Papaya Kuir en Maruf, of volg de ​tweedaagse workshop door Ballroomcollectief House of Vineyard. Ook een aanrader is het queer en feministisch rapduo LIONSTORM, dat strijdbaar korte metten maakt met misogynie in hiphopcultuur. En dat is nog niet alles, want hoe beter dan je space te ownen op de dansvloer? Go sexy en XXX-rated tijdens BACKDOOR x Matinée PERVERT of join Pon Di Pride x Filth op de vloer voor de hotste dancehall en Caribbean tunes. In de Cinema vertonen we indrukwekkende films door International Queer & Migrant Film Festival en Transketeers. En met Drag Fest Netherlands en het extravagante Klub Kids sluiten we Pride op feestelijke wijze af.

Op 15 juli trapten we af met de opening van de expositie Went on a Holiday to the Country You Fled From. Diezelfde avond begon Alejandra Ortiz, een transgendervrouw uit Mexico, aan haar performance ​waarvoor zij zeven dagen ​lang ​tussen twee glazen wanden in de Expo woont in haar ​zelfbenoemde 'Pink Limbo'. Doel van haar protestactie is om aandacht te vragen voor haar situatie: Alejandra is namelijk ongedocumenteerd en moet van de Nederlandse overheid terug naar Mexico; volgens hen voor haar een veilig land. Deze performance wordt bijgestaan door een expositie van Alejandra en Iris Haverkamp Begemann, een Nederlandse cisgender documentaire fotograaf die op vakantie ging naar de plek waar Alejandra vandaan vluchtte, en de mensen, omgeving en cultuur aldaar documenteerde. Went on a Holiday to the Country You Fled From is nog t/m 21 augustus gratis te bezoeken in onze Expo.

Waar en op welke manier ga jij Pride vieren? Ontdek het volledige programma hier.