Cool Japan Anime: What A Genderful World

Melkweg x Tropenmuseum

Na de succesvolle reeks in het kader van de tentoonstelling 'Cool Japan' gaan we samen met Tropenmuseum door met het brengen van de beste anime naar het grote doek. Rond de nieuwe expositie ‘What A Genderful World’ vertonen we een reeks anime met sterke vrouwelijke hoofdrollen van studio’s als Ghibli en Chizu.

Gender is een hot topic en wat we als mannelijk of vrouwelijk zien is grotendeels cultureel bepaald. In de tentoonstelling duik je in de wereld van gender en ontdek je hoe dit wereldwijd geuit en beleefd wordt. Zo dragen politiemannen op Fiji een rok, is in het Westen roze pas sinds de jaren ’50 een meisjeskleur en spelen in het Japanse Kabuki-theater mannen de vrouwenrollen.

Ook in de Japanse anime wordt gespeelt met gender, een wereld waarin alles mogelijk is. Zo zien we een stoere heks van 13 jaar oud op avontuur, een alleenstaande moeder met weerwolf-kinderen, een ex-popster die haar verleden moeilijk achter zich kan laten, een tiener die door de tijd kan reizen en een eeuwenoud verhaal over een prinses die weigert om zich in een keurslijf te laten dwingen. Ontdek alle films hieronder!

Wil je verder in de wereld van gender duiken? Bezoek dan ook de tentoonstelling ‘What A Genderful World’ in het Tropenmuseum. Op vertoon van je filmticket krijg je nu een tweede entreebewijs gratis!