Melkweg Expo Online

Melkweg Expo begon het terrein van online tentoonstellingen te verkennen ten tijde van de eerste coronagolf. Toen fysiek samenkomen onmogelijk bleek en bleef, moest er naar alternatieve manieren van presenteren worden gezocht. Inmiddels - zelfs nu fysieke tentoonstellingen weer tot de mogelijkheden behoren - is het online presenteren van werk een onlosmakelijk onderdeel geworden van de activiteiten van Melkweg Expo. Niet om een fysieke ervaring te vervangen, maar om een verlengstuk te vormen van deze tentoonstelling, waarin er meer verdiepende context, informatie en alternatief of meer beeldmateriaal kan worden geboden. 

thumbnail-v3-the-ways-of-water-header-1080x600-12.jpg


THE WAYS OF WATER


The Ways of Water: An Immersive Exhibition on the Source of Life and Destruction
Gecureerd door Colette Olof

3 Juni 2022
De groepstentoonstelling 'The Ways of Water', te zien in Melkweg Expo van 3 juni t/m 10 juli 2022, onderzoekt de relatie tussen mens en water door middel van fotografie en kunstinstallaties: de afhankelijkheid, maar ook de ondergeschiktheid van de mens aan water. Een tal van (inter)nationale en multimedia kunstenaars onderzoeken de invloed van door de mens veroorzaakte klimaatverandering, vervuiling en uitputting van het water op onze planeet: Suzette Bousema, Jana Romanova, Koos Buster, Mazen Al Ashkar, Frank Bloem, Tina Farifteh, The Water School (geïnitieerd door studio Makkink & Bey) en Elise ’t Hart.

Bekijk hier de online expositie The Ways Of Water


marjolein-busstra-we-dont-talk-2.jpg


WE DON'T TALK 


De multimediale solotentoonstelling 'We Don't Talk' van Marjolein Busstra (NL, 1979) is te zien in Melkweg Expo van 14 april t/m 22 mei 2022. Voor dit project heeft zij langdurig minderjarige jongeren gevolgd die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en/of uitbuiting. Het project bestaat uit een fotoserie en een bijbehorende documentaire. Waar de documentaire gaat over het overwinnen van het zelfoordeel en het oordeel van de maatschappij, wordt er in de expositie meer gefocust op de blijvende herinneringen aan deze gebeurtenissen, en de herdefinitie daarvan. De tentoonstelling toont de fotoserie van dit project en twee bijbehorende videowerken. De online variant biedt een selectie aan beeld, videofragmenten en achterliggende verhalen en quotes.

Bekijk hier de online expositie We don't Talk


all-flourishing-is-mutual.jpg


All Flourishing is Mutual

Gecureerd door Colette Olof & Jasper Griepink
5 Maart 2022

De multidisciplinaire, online en offline tentoonstelling All Flourishing is Mutual toont werk van zowel nationale als internationale, gevestigde en opkomende kunstenaars: Mirte van den Bos (NL), Layla Durrani (VS), Sarah Fokke (NL), Jasper Griepink (NL), Queer Nature (VS), Liza Prins (NL), Sissel Marie Tonn (DE), Ella Yolande (VK) en DARP. De tentoonstelling is samengesteld door Colette Olof, in samenwerking met co-curator en deelnemend kunstenaar Jasper Griepink. De tentoonstelling All Flourishing is Mutual onderzoekt onze verbondenheid met de natuurlijke wereld en bekijkt de onderlinge relaties tussen de mens en de meer-dan-menselijke wereld. 

Bekijk hier de online expositie All Flourishing is Mutual


virtual-virality.png

Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox

Gecureerd door Stein van der Ziel
15 Januari 2022 

Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox is gecureerd door Stein van der Ziel (1994, NL), voortkomend uit zijn gekozen inzending voor onze 'Open Call for Curators'. De deelnemende kunstenaars zijn Ali Eslami (IRN) en Mamali Shafahi (IRN), Diana Gheorghiu (ROU), Marge Monko (EST), Jun Ortega Sanchez (ESP), Ralph Pritchard (ENG) en Valentino Russo (ITA). Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox was vanaf 15 januari 2022 t/m 27 februari 2022 zowel als online presentatie als fysieke tentoonstelling te bezichtigen. De tentoonstelling reflecteert op de impact van de digitale ruimte en sociale media op onze idealen en gedachten, ons zelfbeeld, onze gewoonten en tot slot, onze mentale en fysieke gezondheid.

Bekijk hier de online expositie Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox
 

a-story-to-tell.jpg

A Story to Tell, or: Regarding Male Eating Disorders
Mafalda Rakoš

8 Januari 2021

Eén jaar lang volgde fotograaf Mafalda Rakoš elf mannen die worstelen met een eetstoornis. In beeld en tekst brengt ze de complexe en vaak verborgen verhalen en ervaringen van deze groep, die niet past binnen het stereotype plaatje van eetstoornissen, in beeld. A Story to Tell, or: Regarding Male Eating Disorders wil een einde maken aan het taboe dat nog steeds rond eetstoornissen heerst en aan het stereotyperen van de problematiek als vrouwelijk.  

Bekijk hier de online expositie A Story to Tell, or: Regarding Male Eating Disorders
 

starring-you.jpg

Starring You

20 November 2020 

De Melkweg werd vijftig in 2020 en bracht een ode aan het oude, gouden, nieuwe, unieke en excentrieke publiek. We draaiden de spotlight om en nodigden fotografen uit om nieuw werk te maken met de bezoeker in de hoofdrol om zo een glimp op te vangen van wie zij zijn. In donkere tijden plaatste Melkweg haar bezoekers letterlijk in de schijnwerpers door hun portretten op de Melkweg te projecteren.

Bekijk hier de online expositie Starring You